Knjige za decu za neophodne za razvoj deteta

Jako je važno deci čitati knjige. Čitanjem knjiga za decu, podstiče se dečija kreativnost, brže razmišljaju i više pitanja postavljaju.  Stručnjaci su saglasni u tome da dok deca nisu u stanju sama da čitaju , da je neophodno da im roditelj čita knjige i da ih tako animira i podstiče na razna pitanja i na razmišljanje.

Razne bajke imaju podelu na ono što je loše i ono što je dobro i to pomaže deci da razlikuju jedno od drugog. Može se reći da knjige ya decu imaju i veliku ulogu u vaspitanju dece. Shvata kroz priče šta je dobro uraditi ,a šta je loše. Dok čitate deci, razvijate njihove emocije i empatiju.

 

Razvijanje bržeg razmišljanja uz knjige za decu

Koristeći knjige za decu i čitajući priče dosta podstičemo decu na razmišljanje. U pisanoj formi se koriste reči koje ne koristimo toliko često svakodnevno. To pomaže detetu da poboljša svoj fond reči, da usvoji sinonime i da ih kasnije koristi u praksi.  U bajkama se pominju prinčevi, princeze,nepreglede prelepe daleke zemlje, bića koja nisu stvarna. Pominju se i razna zanimanja, deca mogu proširiti svoje vidike, maštaju o drugom svetu i mitkim stvorenjima , kraljicama i čarobnjacima. Kako se fond reči širi, razvija se i brze razmišljanje kod dece. Uvek će imati spreman odgovor na vaše pitanje. Neće biti čutljivi, koristiće reli da bi objasnili kako se osećaju. Neće vam davati kratke odgovore, biće puni priča, opisa.  Postaće rečitiji i lakše će se sporazumevati. Dete kome se čitalo daje brze odgovore na pitanja, ne zastajkuje i detaljnije opisuje situacije. 

Stvaranje poverenja izmedju roditelja i dece

U današnje vreme koje je sa brzim tempom malo se vremena provodi sa porodicom. Dani brzo prodju, čini se da nam je potrebno da dan traje duže od 24 sata. Ukoliko su oba roditelja zaposlena , skraćuje se vreme koje se provodi sa decom, uglavnom su s dadiljama ili u vrtiću. Potrebno je nači način da se nekako nadoknadi to vreme i čini se adekvatnim način da nakon radnog dana posvetimo svoje vreme detetu i njegovim potrebama. Ukoliko se sa decom ne provodi dovoljno vremen, stručnjaci smatraju da se kasnije to oseti u pubertetu. Iz tog razloga pedagozi preporučuju da se deci od malena čita jer se tako stvara poverenje izmedju dece i roditelja. Stručnjaci navode da lak i 15 minuta čitanj može da znači i da  bude benefit za dečiji razvoj. Roditelji čitanjem otvaraju detetu nove svetove, stvaraće se dodatna spona izmedju roditelja i detet. Ovakva veza može kasnije znaliti da dete nema tajne ispred roditelja i u roditelju će videti prijatelja kome se mogu poveriti. Svakako da čitanje ima višestruku korist u odrastanju deteta. Pomaže da se bolje izrazavaju, da brže razmišljaju i da odnos sa roditeljima shvate kao prirodan i da je roditelj prijatelj kome se uvek mogu poveriti. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *