Kakvog su kvaliteta povoljni akumulatori?

Suprotno uobičajenom mišljenju da povoljni akumulatori ne mogu biti podjednako kvalitetni kao i oni koji se karakterišu kao najbolji akumulatori, trebalo bi svi da se po tom pitanju razuvere. Naime, kada su u pitanju povoljni akumulatori, cena je u tom slučaju primerena platežnoj moći i građana naše zemlje u većini slučajeva. Međutim, to ni u kom slučaju ne znači da oni nisu i najbolji akumulatori, odnosno da neće dugo trajati, kao i oni koji su plaćeni više. 

Pored toga što je vrlo važno odabrati odgovarajući akumulator, a bez obzira da li su u pitanju najbolji akumulatori, cena zaista jeste mnogim ljudima bitna. Preporuka je da se ne rukovode isključivo time i prilikom izbora, već da vode računa o osnovnim karakteristikama konkretnog uređaja i da ga kasnije pravilno održavaju. 

A da bi jedan automobil radio na najbolji mogući način, neophodno je pored ostalog i da bude odabran odgovarajući akumulator, ali i da se on kasnije pravilno održava i da se puni kada je to potrebno. Na taj način će vek njegovog trajanja, bez obzira da li su u pitanju povoljni ili najbolji akumulatori, svakako da bude produžen, a automobil će funkcionisati na optimalnom nivou. 

Valjalo bi sa vremena na vreme proveravati u kakvom stanju se nalazi akumulator, kako bi usledila adekvatna reakcija, odnosno da bi se reagovalo čim se primete određene nepravilnosti u njegovom radu. 

Treba znati i to da i povoljni akumulatori imaju prilično dug vek trajanja. Iako kada su u pitanju najbolji akumulatori, cena jeste značajna, ali je mnogo je značajnije kakvog su kvaliteta. Međutim, čak i kada su u pitanju oni koji se smatraju najboljima, ne treba zaboraviti da obično posle pet godina korišćenja treba razmišljati o njihovoj zameni. Svakako da bez obzira na kvalitet akumulatora, oni nisu večni, a posebno ukoliko se ne održavaju na pravilan način. 

Prema kojim parametrima treba birati akumulatore?

Postoje proizvođači koji su se višegodišnjim prisustvom na tržištu dokazali po kvalitetu. Upravo to su najbolji akumulatori, a cena je u većini slučajeva u skladu sa kvalitetom. Ipak, to ne znači da i povoljni akumulatori, čija cena je nešto niža, ne mogu da odgovore na zahteve kvaliteta vlasnika konkretnog automobila. Naravno sve to pod pretpostavkom da se akumulatori održavaju na pravilan način i da se menjaju kada za to dođe vreme. 

Postoji nekoliko parametara o kojima treba voditi računa prilikom izbora. Prvo i osnovno jesu dimenzije prostora u kome će akumulatori da budu smešteni u vozilu. Većina ljudi smatra da su najbolji akumulatori oni čiji je kapacitet veći, što ne mora uvek da znači. Svakako da treba voditi računa o kapacitetu, ali i povoljni akumulatori mogu da budu odgovarajućeg kapaciteta, gotovo podjednako istog kao i najbolji akumulatori. Cena se naravno razlikuje, pa mnogi vlasnici automobila i te kako uzimaju u obzir i taj detalj. 

Kolika je količina struje hladnog starta potrebna za jedan akumulator je vrlo bitan parametar koji se takođe uzima u obzir prilikom izbora. 

Najbitnije je birati akumulator po ovim parametrima, tako da on bude pouzdan prilikom pokretanja motora, a i da ima uticaja na efikasno smanjenje potrošnje goriva. 

A ukoliko baš i nemate iskustva prilikom izbora, uvek je bolje da zatražite savet stručnjaka, koji će vas uputiti u to koji su za vaš automobil najbolji akumulatori. Cena svakako treba da bude uzeta u obzir u tom slučaju, ali ne bi trebalo da bude od presudne važnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *