Kako usvojiti nova znanja brzo i bez mnogo muke?

Loše ocene, prijemni ispiti, ispiti na fakultetu i mnogo gradiva, kako se izboriti sa svim? Postoje različite tehnike pamćenja, a uz pravi pristup, selekciju informacija i razumevanje prilikom učenja, uspeh sigurno neće izostati. Dobro poznata poslovica ponavljanje je majka učenja donosi uspeh, ali jeste li razmišljali o tome da li i kako brzo učenje može da bude uspešno? Čini se da ako se gradivo ne ponovi nakon učenja da će biti brzo zaboravljeno, zato se mnogi preslišavaju. Uz pomoć preslišavanja se znanje skladišti, a gradivo iznova ponavlja pri čemu đaci i student imaju više samopouzdanja i samouverenije će nastupiti pred svojim profesorima.


Međutim, koliko vam je vremena potrebo da naučite novo gradivo? A koliko vam treba da ga nakon učenja obnovite? Dva, tri, četiri sata? Sve zavisi od obima i težine predavanja i lekcija koje učite, ali danas su usavršene tehnike za brzo učenje. Mnogi psiholozi tražili su načine kako da doskoče gradivu i nauci i kako ljudi da olakšaju učenje. Dok jedni savetuju da se lekcije i predavanja povezuju sa sopstvenim okruženjem i praktičnim primerima kako bi đacima i studentima bilo lakše, al ii razumljivije, drugi su pronašli i određene tehnike pamćenja za efikano i brzo učenje.

Tajne brzog učenja

Važno je razviti potencijal uma, jer se tako brže sumira i usvaja novo znanje. Pored tajne brzog učenja i praktičnih primera, navode se i mentalne tehnike učenja, korišćenje različitih asocijacija, ali i vizualizacija i mapiranje radiva. Mape uma su odličan način za usvajanje novog znanja. Glavna ideja nekog gradiva zauzima centralno mesto na papiru u obliku crteža odakle se granaju ostale manje važne teme. Na taj način se odvaja bitno od nebitnog, a pamte se isključivo značajne infrmacije, a sitnice i nepotrebni detalji se zanemaruju.

Pored mapa uma, neke od tehnika za brzo učenje sui takozvana mnemotehnika pomoću koje se pamti veliki broj informacija. Nju su koristili i u rimskom Senatu, a veoma je laka za korišćenje. Potrebno je pojam dovesti u vezu sa poznatom asocijacijom in a taj način ćete dugoročno zapamtiti nove podatke. Najjednostavnija upotreba ove metode pamenja jeste smanjivanje broja reči koje treba naučiti. Naime, na taj način se skraćuje niz novih pojmova, zato je neophodno i za neke duže reči pronaći akronime kako bi se brže i lakše usvojili.

Jedna od metoda za brzo učenje jeste i lokus strategija. Ona je efikasna za pamćenje novih pojmova, posebno ako se radi o velikom broju novih pojmova, a među popularnim tehnikama učenja svakako se nalazi i tehnika povezivanja reči u rečenicu. Ukoliko treba da se zapamte određeni pojmovi, oni se povezuju u jednu logičku celinu kako bi asocirali na ključni pojam.
Svako od nas je individua za sebe i različite tehnike učenja koristi, zato bi trebalo bar malo sebi olakšati, jer često suvoparno gradivo oduzima mnogo vremena, a efekti učenja kao i da ne postoje.

Zato pronađite tehniku učenja koja vam najviše odgovara. Za uspeh jeste potrean trud i rad, ali zašto ne biste olakšali sebi i uz brzo učenje stigli brže do uspeha? Načina ima mnogo, potrebno je samo da pronađete odgovarajuću tehniku kako biste radije pristupili učenju, gradivo pojednostavili, a učenje učinili produktivim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *