Kako uspešno renovirati kuhinju?

Istraživanja pokazuju da najviše naših budnih sati u kući provodimo u kuhinji. Kada je već tako, jasno je da ovom prostoru treba posvetiti dodatnu pažnju pri uređenju kuće ili stana. Bitno je da kuhinja u potpunosti bude funkcionalna, da susreće sve vaše jedinstvene potrebe i da je pre svega udobno i toplo mesto. I dok svi manje više znamo šta želimo, odgovor na pitanje kako to i dobiti, nije već tako jednostavan i zahteva podosta vremena i truda. Ono što je sasvim jasno je da potpunu iskorištenost prostora,  i kontrolu nad stilom, bojama i materijalima, imate samo ukoliko se odlučite za kupovinu kuhinje po meri.

Izbor kuhinjski elemenata

Pri izboru kuhinjskih elemenata  bitno je da dobro razmotrite i odlučite koliko ćete im prostora dati. Ovo može da bude posebno važno ukoliko recimo imate ograničen budžet, a veliku kuhinju, i tada se morate odlučiti za jeftinije materijale, i jednostavniji dizajn. Dobro sagledajte posuđe, tanjire, šerpe, lonce i poklopce, jer ponekad i koji centimetar dodatne dubine kabineta može da napravi značajnu razliku i pomogne u skladištenju. Nije loša ideja i da se prema predmetima koje ste verovatno kupovali godinama odnosite racionalno, i u kuhinji ostavite samo one koje zaista i koristite, ma koliko vam to teško padalo.

Kada se odlučite za kuhinju po meri, otvaraju vam se i opcije da u skladu sa svojim potrebama birate da li su vam potrebni dodatni elementi da biste organizovali i skladištili jedinstvene kuhinjske predmete, kao što su vinske boce, tegle sa začinima, velike šerpe i tiganji, kante za otpad i recikliranje, ubrusi. U saradnji sa stolarom, ili arhitektom ili osobom koja vam pomaže u osmišljavanju i izradi vaše kuhinje po meri, sve to možete smestiti baš tamo gde ste oduvek želeli da bude, koristeći se modernim i funkcionalnim rešenjima – rafovima, rotirajućim postoljima, ugradnim kantama za otpad, mini ostavama.

Odabrati odgovarajući materijal za kuhinjske elemente može da bude zahtevan zadatak. Bar tri četvrtine kuhinjskog nameštaja čine kabineti, i oni u potpunosti definišu kako će vam kuhinja izgledati. Opcija za vrata kabineta, fioke, i bočne panele ima toliko da ukoliko ne znate šta želite, teško ćete se izboriti. Najpopularnija drva za izradu kuhinja po meri su javor, hrast i višnja. Ukoliko ste na tesnom budžetu, uklopiti cenu drveta, i rad majstora na izradi kuhinje po meri, može da bude izazov. Vrste medijapana i univera su već znatno komplikovanija priča, i svaka pomoć nekoga ko se razume u materiju će vam dobro doći.

Sledeća nedoumica je vezana za celokupan stil – jeste li za tradicionalne varijante ili moderniji izgled? Modernije kuhinje su sastavljene od elemenata jednostavnih ivica i dizajna. Jedna od prednosti ovog izbora je znatno jednostavnije održavanje jer prašina i ostaci hrane nemaju gde da se sakriju. U tom slučaju pogledajte kuhinje u tzv. šejker (shaker) stilu, karakterističnom za Amiše. Tradicionalniji stil karakterišu dublje, rezbarene ivice, što kabinetima daje na karakteru i stavu. Svetlije boje po pravilu bi trebalo koristiti u manjim prostorima, jer su u stanju da ga otvore. Ukoliko volite svetle boje, i želite da osvežite i razvedrite kuhinju, odlučite se za belu. Za one koji nemaju problem sa ograničenim prostorom, pravi izbor su tamniji komadi od drveta. Imajte na umu da će oni u kuhinji vizuelno postati centralno mesto i dominirati, ali i dati joj bogat osećaj luksuza i stila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *