Kako urediti malo kupatilo

Promena enterijera zahteva da se ulože izvesna novčana sredstva. Kako bi svaka prostorija bila uređena prema želji korisnika, dobro je konsultovati se sa stručnjacima – dizajnerima ili arhitektama. Kupatilo je jedna od prostorija čije je uređenje i dobra organizacija prostora veoma važna za korišćenje.


Iako je kupatilo često manjih dimenzija, to ne znači da ne može da bude odlično uređeno. Naprotiv, malo kupatilo štedi novac, jer je potrebno manje materijala i elemenata, pa samim tim daje mogućnost da birate neke kvalitetnije i nešto skuplje komade.

Kupatilski nameštaj

Uređenje malog kupatila može da predstavlja problem, ali ako odaberete adekvatan kupatilski nameštaj možete napraviti veoma lepo kupatilo. Što više postavljenih polica na zidove štedi prostor. Još ukoliko je moguće postavljanje zatvorenih niša unutar zidova, uštede su još veće i značajnije, a prostor za odlaganje stvari komforniji. Obično se i ispod lavaboa postavlja kupatilski nameštaj sa vratancima i policama, koji u ovoj kombinaciji odlično izgleda. Uglavnom se kupatilski nameštaj izrađuje od medijapana, ili kvalitetnih varijanti drveta, u željenim bojama i nijansama korisnika, a predlažu se kontasti neutralnijih i jakih boja.

Pločice za kupatilo

Podovi i zidovi u kupatilu se oblažu pločicama uz fug masu, koje se usklađuju prema stilovima i bojama. U malim prostrorima, potrebno je manje pločica, pa se mogu birati kvalitetna španska ili italijanska keramika najviših klasa, a bez velikih novčanih izdataka. Obično se za manje prostore biraju pločice srednjih dimenzija, kvadratnog ili pravougaonog oblika, pre nego ogromne dimenzije. Izbor se vrši između obrade – mat površine, polusjaja ili punog sjaja. Poželjno je kombinovanje svetlijih nijansi bele, bež i sive boje na primer, sa jednom jačom bojom, radi postizanja kontrasta. Često plafon bude predmet bojenja u jarku ili upečatljivu boju, dok pločice ostaju neutralnije.

Baterije za kupatilo

Funkcionisanje vodovodnih instalacija nije moguće bez baterija za tuš, kadu i slavina za lavabo. Radi se o izboru inoks slavina, bronzanih, granitnih ili drugih prema odgovarajućem stilu koji dominira u kupatilu. Mogu biti jednoručne, dvoručne, senzorne i termostatske. U malom kupatilu, važno je samo da ne budu predimenzionirane, odnosno da se biraju manji modeli. Ugradnja može biti zidna, ili direktno iz sanitarije. U malom kupatilu bolje je odabrati baterije koje se ugrađuju direktno u sanitariju, izuzev kada i tuševa kada se prostor štedi ugradnjom na zid. Noviteti su baterije za kupatilo u boji, pa kupatilo može biti unikatno na taj način.

Sanitarije

Sanitarije su keramički elementi bez kojih kupatilo nema funkciju. Ovde se ubrajaju wc šolja i vodokotlić, lavabo, bide. Izbor wc šolje danas je jednostavan, jer su konzolne uglavnom dominantne na tržištu, pre nego samostojeće i monoblok. One se ugrađuju u sam zid, u kome se postavlja vodokotlić, pa se prostor izvanredno štedi i koristi. Samim tim što se ne vidi vodokotlić, estetski ovakva rešenja su odlična. Kada se bira lavabo za malo kupatilo, uglavnom se izabere ugradni pre nego samostojeći. Razlog je postavljanje kupatilskog nameštaja ispod lavaboa i efikasnije raspolaganje prostorom.

Tuš kabine

Kada su postavljene pločice, kupatilski nameštaj i sanitarije, vreme je da malo kupatilo dobije i svoju tuš kabinu. Nekada su dominirale kade, bez obzira na veličinu kupatila, što danas nije slučaj. Tuš kabine trouglastog oblika su odlične za uštedu prostora i ugrađuju se u uglove. Mogu biti dublje, sa postavljenim standardnim ili matiranim staklom, što vizuelno uvećava prostor i ujedno daje funkciju kade, posebno za decu. Uz tuš kabine, obavezno se postavlja na zid tuš i baterija za vodu. Današnje tuš kabine imaju brojne mehanizme: muziku, rasvetu, hidromasažu i mnogo toga drugog.

Pripremite raspoloživi budžet i krenite u avanturu uređenja malog kupatila, i sigurno ćete biti zadovoljni. Još ukoliko pročitate korisne savete ili angažujete stručnjaka, malo kupatilo dobiće novo ruho – moderno, funkcionalno i dopadljivo.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *