Kako studenti polažu ispite

Iako se literatura na faklutetima dosta menja iz godine u godinu, studentima se ponekad čini da su ispiti sve teži i teži za polaganje. Kada je na snagu stupila „bolonja“, ispiti i njihovo polaganje bi trebalo da budu sve lakši, podeljeni u delove kako bi se iz više koraka naučili u potpunosti. Međutim, isto tako poznato je, bar među studentima da „bolonja“ nije usvojena u potpunosti i da ta pravila ne važe kod svih profesora. Tako da i dalje, postoje fakulteti, ali i porofesori koji se drže starog načina predavanja i ispitivanja studenata. S obzirom na to, da su na većini fakulteta dodati pojedini ispiti, nove knjige, obimnije gradivo treba savladati u kraćem roku, što studentima donosi dodatni stres i frustracije. Mnogi od njih, već na početku odustaju ili od upisanog fakulteta ili uopšte studiranja. Među ostalima, postoje više tipova studenata i načina na koji se „bore“ sa polaganjem ispita.

Studenti koji se „provlače“

Poslednji tip studenata jesu oni koji se u potpunosti provlače. Svi se uvek pitaju kako prelaze iz godine u godinu. Na predavanjima ih obično ne viđamo, osim ako su obavezna. Knjige, sveske, olovke nikada nemaju, a opet na kraju prođu bolje i od kampanjaca, retko bolje od primerenih studenata. Odgovor na ovo pitanje je čista snalažljivost. Fakultet se završava na znanje, upornost i snalažljivost. Ove osobe nikada ne brinu o tome da li će položiti ispit jer uvek imaju keca u rukavu. Neki imaju prijatelja koji je primeren student, a neki se savršeno snalaze u prepisivanju i od onih koji odgovore kriju. Međutim, pitanje je kako takve osobe često polože i usmeni ispit.

Odgovor se najčešće krije u korišćenju određenih pomagala. Iako mnogi ne veruju i ne vide, danas se u velikom broju slučajeva za polaganje ispita, pa čak i u srednjim školama, iznajmljuju bežične bubice, nešto ređe kamerice. Bežične bubice su bubice za uho, anatomskog oblika, i služe za skriveno komuniciranje. Na prvi pogled su teško uočljive, a ukoliko ih koristi ženska osoba, ne mogu se otkriti. Bežične bubice se obično proizvode u boji kože, malih su dimenzija kako bi lako skliznule u ušni kanal, i prenosile reči sagovornika sa druge strane. Bežične bubice se mogu iznajmljivati ili kupiti u zavisnosti od potrebe, a većina studnenata ih samo dnevno iznajmljuje za potrebe polaganja ispita. Veoma ih je lako pronaći, a cena im je pristupačna, oko 15-25e. Stoga, ukoliko je došlo do toga da niste stigli da pripremite ispit na vreme, potrebno je samo da pripremite dobrog sagovornika, a sve ostalo odradiće bežična bubica.

Vodite računa o tome da budete dovoljno diskretni, kako ne biste dobili sankciju i zabranu izlaska na ispit, već mogućnost da bežičnu bubicu ponovo iskoristite za sledeći, nepripremljeni ispit.

„Kampanjci“

Svi ostali studenti su studenti koji uče kampanjski. Ispit se bliži, a oni obično nemaju ni osnovnu literaturu za spremanje. Tada kreće priprema ispita noć uoči istog. I naravno ukoliko je pravi kampanjac, ovakav student će ispit položiti sa ocenom šest i biti u potpunosti zadovoljan.

Primereni studenti

Primerni studneti, mogu se sresti na svakom fakultetu. To su obično oni koji „čiste“ godinu za godinom, daju sve ispite u roku, a ponekad i poništavaju veoma visoke ocene kako bi dali svoj maksimum. Među njima postoje dva tipa ljudi. Prvi tip primernih studenata su oni studenti koje zamišljamo kao prave štrebere i koji nikada ništa neće šapnuti na ispitu. Drugi tip primerenih studenata su oni koji pored svojih obaveza, završavaju i vaše, pa ih tako uvek možete zamoliti da vam pomognu oko seminarskog rada, objasne formulu, ili pokažu na ispitu pravi odgovor. Uglavnom će vam izaći u susret i pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *