Kako smanjiti troškove održavanja automobila?

Ne kaže se bez razloga da je automobil kao član porodice. Na sva nezaboravna putovanja i izlete otišli ste zahvaljujući njemu, a pomaže vam i u svakodnevnoj gradskoj vožnji. Sve to iziskuje priličnu sumu novca za gorivo, održavanje i servisiranje.

Pojedini muškarci se prema svom četvoročkašu i odnose kao da je beba, ali, s druge strane, ima i onih koji nisu tako pažljivi u vožnji, ne ulažu u dodatnu opremu, ne rade redovno servis, a auto delove menjaju samo u slučaju krajnje nužde.

Kako da auto bude pouzdan u vožnji?

Da bi vaš auto bio pouzdan i da biste mogli opušteno da uživate u vožnji, potrebno je da ga redovno servisirate i ne preskačete sitne popravke, jer  „ko ne plati na mostu, plati na ćupriji”.  Vodite takođe računa gde sipate gorivo i pažljivo vozite, bez naglih kočenja, suviše ležernih prelazaka preko ležećih policajaca i slično. Jedno vrlo važno pravilo u vožnji je i da pratite instrument tablu i nikako ne zanemarujete paljenje signalnih lampica koje mogu ukazati na manji ili veći kvar. Ignorisanje vas može odvesti do skupih popravki, a čak i do opasnih incidenata u vožnji.

servis vozila

Kupovina novog ili polovnog automobila

Ukoliko su vam finansijska sredstva ograničena, izbor novog ili polovnog automobila vam verovatno ne predstavlja dilemu, ali uzmite sve faktore u obzir. Izračunajte kolika bi vam bila mesečna rata pri kupovini novih kola u odnosu na mesečne troškove održavanja polovnjaka i novac koji ćete u početku morati da uložite u njegovo sređivanje. Kod novog automobila neko vreme nećete imati dodatnih ulaganja, dok vas pri kupovini polovnog verovatno odmah čeka veliki servis, a ne bi trebalo da vas začudi ukoliko budete morali i da zamenite neke auto delove.

Tu su i sitne prepravke, a uvek postoji i opasnost da je kilometraža na automobilu vraćena, da je auto pretrpeo neki veći sudar, a možda čak i bio havairsan. Kad sve stavke za da i sve stavke za ne stavite na papir, ispada da je kupovina novog automobila nešto što vam je iz više razloga sigurnije i dugoročnije rešenje, pa čak i isplativije bar u prvom momentu

Registracija vozila

Ukoliko želite da uštedite prilikom registracije vozila, o tome morate da razmišljate već pri kupovini vašeg automobila, pošto cena registracije zavisi od samog modela, odnosno kubikaže vozila i može varirati i do nekoliko stotina evra. Oprezna vožnja imperativ je na prvom mestu zbog bezbednosti, ali imajte na umu i da svaki sudar znači  skuplju registraciju. Vozači koji su krivi za izazivanje sudara moraće da izdvoje mnogo više novca prilikom plaćanja obavezne polise osiguranja od onih koji savesno voze.

Ukoliko niste imali udese, dobijate popust na cenu polise, za svaku godinu po 5% do maksimalnih 15% za tri godine bez ovakvih prekršaja

Redovan servis za duži vek vašeg automobila

Redovno servisiranje je put za duži vek vašeg automobila i put da izbegnete česte odlaske kod majstora. Nema opravdanja da preskočite servis pod izgovorom da nemate trenutno novca, to vas samo može odvesti u mnogo veći izdatak ukoliko dođe do ozbiljnog kvara na vozilu. Mali servis se, prema preporukama proizvođača, radi na 10-15000 pređenih kilometara ili jednom godišnje ukoliko prelazite manje kilometara.

Mali servis podrazumeva obično zamenu motornog ulja, zamenu filtera motornog ulja, zamenu polen filtera, zamenu filtera vazduha motora, zamenu filtera goriva.

Način da uštedite je da ga obavljate u proverenom auto servisu čiji vlasnik poseduje i prodavnicu auto delova. Tu vam izlaze u susret i kupovinom delova kod njih, obično ne treba da plaćate „ruke majstora”. Veliki servis se, nije loše podsetiti, radi na svakih 60-80000 pređenih kilometara ili jednom u 5-6 godina za vozače koji prelaze manje kilometraže. Ne treba da vas čudi što su neki automobili u odličnom stanju i pored toga što su prešli preko 100 ili čak 200 hiljada kilometara. Tajna je u savesnoj vožnji i redovnom održavanju.

Šta možete sami da uradite?

Još neki trikovi da uštedite prilikom održavanja vašeg automobila leže u onome što sami možete da uradite. Prvo je pranje, poliranje i lickanje vašeg automobila koje može biti i porodična zabava ukoliko imate dvorište. Ono što sami možete obaviti je i zamena zimskih i letnjih guma kao i filtera za vazduh, ali budite sigurni da ćete najviše uštedeti pažljivom i savesnom vožnjom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *