Kako se pripremiti za prvu šetnju sa bebom?

Kada beba sme da krene u šetnju, kako se pripremiti i šta poneti sa sobom večita je dilema mnogih roditelja. Mišljenja na ovu temu su oprečna, te mogu dovesti do konfuzije i brige da se ne napravi pogrešan korak.

Međutim, odlazak u prvu šetnju nije toliko strašan kao što možda mislite i zapravo nema razloga za toliku brigu. Kada znate na šta treba da obratite pažnju, svaka vaša šetnja proći će bezbrižno.

Zato smo za vas spremili detaljan vodič za za prvu šetnju sa bebom. Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da se adekvatno pripremite za prvu šetnju sa vašim detetom.

Nabavite kvalitetna kolica sa svom dodatnom opremom

Prva šetnja podrazumeva vožnju bebe u kolicima, te je shodno tome bitno obezbediti ona koja će odgovarati vašim potrebama. Kvalitetna kolica za bebe izrađena su od izdržljivih materijala i mogu dugo da traju.

Prilikom kupovine kolica, preporuka je uvek se odlučiti za ona kvalitetnija, čak i ako malo skuplje koštaju, jer ćete moći da ih koristite i za svoje drugo dete, ili pozajmite ili poklonite nekom drugom.

Takođe, na tržištu ima mnogo vrsti kolica koja odgovaraju različitim potrebama i prohtevima, pa čak i ona multifunkcionalna, koja mogu služiti i kao više nego samo kolica za šetnju.

Takva su 3u1 kolica, koja rasklapanjem mogu služiti i kao nosiljka i autosedište za bebe. Ulaganjem u ovakav model uštedećete na drugim komadima opreme. 

Takođe, postoje i podesiva kolica čiji se položaj može prilagođavati razvoju bebe, te menjati od ležećeg položaja za novorođenčad, do blago uzdignutog položaja za sedenje za starije bebe. Mnoga kolica imaju i mogućnost podešavanja okrenutosti sedišta, kao i pokretne ručke.

Tu su i takozvana kišobran kolica koja su lagana i sklopiva i imaju tendu koja će vašu bebu štiti od sunčevih zraka i različitih vremenskih prilika. Na vama je da odaberet ona koja će vam najviše odgovarati.

Dodaci za kolica koji će olakšati vašu šetnju

 

Osim različitih vrsta kolica, postoje i brojni dodaci za kolica koji će vam olakšati šetnju sa vašom bebom. To su pre svega torbe za kolica, u koje ćete spakovati sve neophodne stvari, držači za kolica na koje možete okačiti kesu, torbu ili komad odeće, kao i igračke za kolica i dodatni točkovi za bolju amortizaciju.

Takođe, postoje i dodaci koji će vašu bebu štititi od vremenskih prilika. Podesivi suncobrani za kolica bacaće neophodnu senku na vaše dete i zaštiti ga od direktnih sunčevih zraka. Mnogi od njih poseduju sloj sa UV zaštititom, koja se kreće od faktora 35+ do faktora 50+.

Za jesenje i zimske dane tu su kišobrani za kolica i prozirne zaštitne navlake izrađeni od nepromočivih materijala, koji štite bebu od kiše, susnežice i snega, ali i od vetra.

Kada beba može krenuti u šetnju?

Različita su mišljenja po pitanju toga kada svoje dete možete izvesti u prvu šetnju. Ovo zavisi i od doba godine i vremenskih prilika, ali opšta preporuka pedijatara je da bebu možete izvesti u prvu šetnju nakon dve nedelje života.

Takođe, savetuje se da mame prate kako se one osećaju povodom šetnje i psihički i fizički, te da svoje dete izvedu u prvu šetnju onda kada se one osećaju spremno za to.

Prve šetnje trebalo bi da budu kratke, oko 15 min, a maksimalno od sat vremena. Preporučuje se da odaberete mirnu lokacija kao što su dvorište ili park, gde nema puno buke, niti puno ljudi. Izbegavajte preteran kontakt drugih ljudi sa vašim detetom jer bebe u ovom periodu još uvek nemaju dovoljno razvijen imuni sistem.

Kako obući dete za šetnju i šta spakovati u torbu?

Prilikom odlaska u šetnju, potrebno je da svoju bebu adekvatno obučete, i to shodno godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Izuzetno je bitno da vašoj bebi ne bude hladno, jer u prvim nedeljama života bebe još uvek nemaju razvijen centar za termoregulaciju, nemaju masne naslage niti sposobnost da se tresu kako bi se zagrejale.

Međutim, vrlo je važno i da ne pregrejete svoje dete. Zlatno pravilo glasi da dete treba oblačiti slojevito, sa jednim slojem odeće više nego što ćete obući sebe. Ukoliko ulazite u zatvoren prostor i potrebno vam je da se raskomotite, raskomotite i svoje dete.

Da li je detetu previše toplo možete saznati na jednostavan način. Dodirnite zadnji deo bebinog vrata. Ako se znoji, to znači da joj je pretoplo i da treba da joj skinete sloj odeće.

U torbu za šetnju spakujte papirne i vlažne maramice, rezervni pokrivač, pelene i rezervnu odeću, kako biste je presvukli ako se na primer desi da bljucne. Pre izlaska potebno je da beba bude sita i presvučena, te neće biti potrebe za nošenjem hrane za kratku šetnju.

U koje vreme izvoditi bebu u šetnju?

Tokom leta, najbolje vreme za šetnju je pre 11 i posle 17 časova. Obavezna je zaštita od sunca u vidu suncobrana. Deci mlađoj od 6 meseci ne maže se krema protiv sunca. Nemojte izvoditi dete u šetnju ukoliko temeperatura prelazi 32 stepena.

Zimi, preporučuje se bebu ne izvoditi u šetnju ukoliko još nije napunila mesec dana. Najbolje doba dana za šetnju je oko podneva. Kada je temepratura ispod nule, nemojte se predugo zadržavati u šetnji.

Detetu obavezno obucite zimsku kapu, rukavice i zimsko odelce i pokrijte ga ćebetom. Ponesite i rezervno ćebe, za svaki slučaj, ali proverite da li ste ga previše utoplili. Zimi se ne preporučuje šetnja ukoliko je temperatura ispod -10 stepeni, kao ni ukoliko je magla, duva jak vetar, jake su padavine ili je mećava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *