Kako se izboriti sa nervozom?

Kako otkloniti nervozu, da li postoji lek za strah, kako regulisati osećaj panike, samo su neka od pitanja koja nas često muče. Odgovori postoje i nisu tako komplikovani kakvim se naizgled čine.

Psiholozi smatraju da se strah prevazilazi sam, ali da su psihoterapije ključne u prevazilaženju strahova i panike. Mnogi se trude da sami nađu lek za napetost i traže načine da povrate energiju, a ima i onih koji se radije odlučuju za alternativnu medicinu. Pravilan režim ishrane i redovan odmor samo su neki od načina pomoću kojih možete da prevaziđete napetost i stres, ali, svakako, nervoza često ume da dovede i do težih poremećaja poput anksioznosti i depresije. Kako bi se prevazišla nervoza i da bi se postiglo da se osećamo smirenije i opuštenije, trebalo bi koristiti i neke alternativne lekove za smirenje. Svakako, alternativna prirodna medicina zdravija je nego upotreba određenih farmakoloških mera, jer, čajevi mogu i te kako doprineti ublažavanju nervoze i straha, smirivanju i otklanjanju bolova u glavi, regulisanju rada srca, ali imaju i direktno utiču i na ublažavanje nesanice.

 

Majčina dušica, kantarion, valerijana, matičnjak i lavanda samo su neke od biljaka koje potpomažu ublažavanje napetosti i omogućavaju da se organizam opusti i smiri. Navedene biljke mogu da se koriste same, a mogu i da se kombinuju sa drugim biljkama. Svakako, potrebno je biti umeren u korišćenju ovih biljaka, jer one utiču na opuštanje i smirivanje nerava.

 

Napici za ublažavanje napetosti i nervoze

 

Čaj od matičnjaka pomoći će vam da se osvežite, a ujedno i da umirite napetost i da se ublaži nervoza, a za normalno funkcionisanje organizma potrebno je konzumirati čaj svako veče pre ili posle večere. Matičnjak može da se kombinuje sa kamilicom, valerijanom i nanom i ova kombinacija može da se pije dva puta dnevno.

Majčina dušica je veoma poznata po svojim lekovitim dejstvima. Takođe se zna da se često majčina dušica koristi i za mnoge lekove kojima se ublažava nervoza i napetost, a ima i blagotvorno dejstvo na ceo nervni sistem. Čaj od majčine dušice dobar je za miran san, a jedna šolja čaja dnevno pozitivno će uticati na vaš organizam. Osim čaja, majčina dušica može da posluži i za pripremanje blagotvornih kupki, a uživanje u ovakvoj kupki može da posluži za miran san i odlično opuštanje pre spavanja.

Koliko blagotvorniih dejstava ima kantarion mnogi dobro znaju, ali sigurno je da se od ove biljke prave ne samo čajevi, već i eterična ulja, ekstrakti koji mogu da ublaže depresiju, reše problem sa nesanicom, ali i utiču na poremećaj anksioznosti. Nema nuspojava, pa se kantarion preporučuje, jer on ne stvara zavisnost. Čaj od kantariona se preporučuje ujutru  i uveče, ujutru ga treba piti pre doručka, a uveče se preporučuje šolja čaja pre spavanja.

Za smirene živce i zdrav nervni sistem preporučuje se lavanda. Ona ima umirujuće dejstvo, a napici od ove biljke i te kako utiču na nerve i stvaraju osećaj smirenosti. Čaj od lavande se veoma brzo i lako priprema, pa ako niste znali kako da se ublaži nervoza, onda će vam čaj od lavande sigurno pomoći.

Od davnina je poznato da valerijana ima odlično dejstvo na nervni sistem i da ublažava tegobe, a može da se upotrebljava za pripremanje čaja za smirenje ili se može kombinovati i sa drugim biljkama.

Svakako, za koju god biljku da se odlučite, sigurni smo da će vam pomoći da se opustite i da se generalno osećate bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *