Kako rešiti problem sa visokim krvnim pritiskom

Jedan od glavnih zdravstvenih problema ne samo kod nas, već i u svetu, jeste povišen krvni pritisak. Visok krvni pritisak čini da ceo organizam bude napet, krvni sudovi prilikom svakog skoka pritiska „pate“ te budu oštećeni, a osim toga stvaraju se i brojne komplikacije koje najviše škode samom srcu, zbog čega je ovo bolest koja utiče na nastajanje i razvijanje drugih, smrtonosnih bolesti.

Povišen krvni pritisak nije vid moderne bolesti, već stanje organizma koje postoji oduvek, a koje se može pratiti i lečiti na različite načine, kako prirodne, tako i medicinske.

Simptomi visokog krvnog pritiska

Skoro u svakom slučaju, simptomi koji ukazuju na to da imate problem sa visokim krvnim pritiskom su slični ili čak i isti. Najpre, pojavljuje se zamor, veliki umor, koji nastaje čak i u trenucima kada ne možete da ga opravdate nekim svojim radom, kretanjem ili bilo čim drugim.

Osim zamora, često dolazi do takozvanog zujanja u ušima, koje se u stvari i pojavljuje zbog samog pritiska koji se održava na ceo organizam. Česte i jake glavobolje, posebno u predelu slepoočnica i potiljka su takođe pokazatelji i simptomi koji ukazuju na visok krvni pritsak, a tu su svakako i drastičniji simptomi, kao što su vrtoglavice i nesvest koja ukazuje da je krvni pritisak prešao granicu u većoj meri.

Kako rešiti problem povišenog krvnog pritiska?

Kako je visok krvni pritisak bolest koja dovodi do brojnih smrtnih ishoda, najpre je potrebno obratiti se stručnom licu, lekaru koji će utvrditi da li svi simptomi ukazuju na njegovo postojanje ili je reč ipak o nečemu drugom. Međutim, sam pregled i korišćenje medikamenata koji se prepisuju nisu jedini način na koji bi trebalo da se izborite sa visokim krvnim pritiskom.

U mnogobrojnim slučajevima visok pritisak se javlja usled nepravilnog načina ishrane. Mnogo masne i začinjene hrane, obilni obroci, obroci u kasnim večernjim satima, te konzumiranje alkohola, nekih drugih vrsta pića, u velikoj meri utiču na destabilizaciju krvnog pritiska. Nažalost, ovo nije jedini razlog koji dovodi do visokog krvnog pritiska. Sve više se govori o tome da je stres i te kako veliki pokretač nastajanja visokog krvnog pritiska, pa bi trebalo da izbegavate sve stresne situacije za koje znate da mogu nastati, iako se na stres ne može nikada u potpunosti uticati, niti se menjati tok nekih dešavanja.

Za zdravo srce, zdrave krvne sudove, te ceo organizam, a ujedno i na smanjenje visokog krvnog pritiska, u velikoj meri utiče i fizička aktivnost. Ukoliko niste fizički aktivni, onda postoje veće šanse da se u nekoj dobi svog života  susretnete sa ovim problemom. Fizička aktivnost ovde ne podrazumeva samo posete teretanama i fitnes centrima, već je za zdravlje dovoljno da svakog dana šetate od 30 minuta do sat vremena, ili da pređete oko 10 hiljada koraka, koji se svakodnevno predlažu za zdravo srce i krvne sudove.

Česti pregledi, kontrole, redovno uzimanje prepisane terapije, nikako ne treba da zameni bilo šta, jer je to pravi put kojim treba da se krećete kako biste se izlečili i rešili problem sa visokim pritiskom, jer u suprotnom on može da postane hronično stanje koje onda zahteva samo održavanje organizma, te onemogućuje njegovo potpuno lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *