Kako pronaći pravi okov za nameštaj  – sklop trajnosti, pouzdanosti i estetike za visoki kvalitet

 

Kada vrata od kuhinjskih elemenata ili ormara možemo zatvoriti tiho, a fijoke izvući glatko – to nam život može učiniti pogodnijim iako je u pitanju sitnica.

Dobra armatura ključna je za funkcionalnost i estetiku nameštaja. U industriji, svaki pomoćni deo koji služi za pričvršćivanje i ima određenu funkciju u otvaranju ili izvlačenju smatra se kao okov. Da biste kupili nameštaj sa dobrim okovima ili okove za nameštaj pojedinačno nikako ne trebate štedeti. Uz dobru praktičnost i kvalitet, atraktivnost nameštaja trajaće dugi niz godina. No, kako odabrati visokokvalitetne okove?

 

Okovi za nameštaj – sklop ekonomičnosti i postojanosti

Okovi za nameštaj kao njihov ključni deo, moraju se birati obazrivo. Od njih zavisi trajnost nameštaja i pouzdanost elemenata. Šarke kao jedan od glavnih delova nameštaja veoma su važan parametar. Birajući šarke sa niklovanim premazom moguće je obezbediti tih rad elemenata i lakoću prilikom otvaranja ili zatvaranja komada nameštaja tokom svakodnevne upotrebe. Okovi za nameštaj mogu biti kombinovani u vidu mekog zatvaranja sa smanjenim nivoom buke i otvaranja pod pritiskom. Fioke sa takvim mehanizmima i uvlačnim sistemima posebno su funkcionalne i popularne. U današnjici, razni mehanizmi koji omogućavaju da se teški elementi nameštaja otvore lako velika je pogodnost, kao i da se ne sruče nadole. Okovi za nameštaj na zidnim ormarićima i policama posebno su praktični jer pouzdano pričvršćuju čuvajući vašu bezbednost i mir. Ova dodatna oprema prodaje se u radnjama prema nameni, oblicima, boji i materijalu, a pravilan izbor je veoma bitan. Sa specijalnim premazima i nijansama zlatne, srebrne, bronzane, mat ili visokosjajne, okovi za nameštaj deo su i estetike prostora. 

 

Kakav okov za nameštaj vredi kupovati 

Za funkcionalnost i postupke izvlačenja, uvlačenja, zaključavanja i podizanja bolje je napraviti značajniju novčanu investiciju. Uz kriterijum „visoka cena=dobar kvalitet“ neće biti nikakve greške. Važno je fokusirati se na šarke, jer ukoliko su one visokokvalitetne nameštaj vas neće izneveriti dugi niz godina. Važan deo svakako su i ručke, reze, nosači, nogice i drugi elementi. Okovi za nameštaj namenjeni za unutrašnjost ne razlikuju se samo po materijalima već i po zvuku koji proizvode tokom rada. Oni jeftiniji modeli bez hromiranih premaza i snažnih sistema, svakako će služiti kraće i biti podložniji oštećenjima. Okovi za nameštaj podležu konstantnim inovacijama kako bi kupci bili što zadovoljniji, pa je prioritet pogodnije staviti na snagu, kvalitet i lakoću održavanja. Prilikom kupovine okova možete se voditi analizom sopstvene dinamike, dakle, da li kućne poslove obavljate brzo ili ste ipak suzdržani i elemente nameštaja koristite lagano i bezbolnije. Ukoliko vršite veliko opterećenje svakodnevno nikako ne trebate štedeti sa jednostavnim okovima. Zavisno od tipa nameštaja, okove treba birati prema otpornosti na hemijske i mehaničke uticaje, oscilacijama temperature i mogućnosti dugoročnog korišćenja prilikom izlaganja vlagi. S obzirom na različit i veliki broj materijala, boja i oblika lako je prilagoditi okove svakom enterijeru. 

 

Kućni stil i estetika vidljivih okova

Ukoliko ne zanemarujete estetiku, ne biste trebali birati okov za spoljnu upotrebu koji ima oštre ivice i vama neprijatan oblik. Liveno gvožđe ili imitacije obojenog metala svojim dizajnom mogu naglasiti stil i biti detalj koji vizuelno nameštaj čini skupljim. 

 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *