Kako odabrati prave led sijalice? 

Led rasveta je sve više zastupljena u našim stanovima. Iako su Led sijalice kvalitetnije i dugotrajnije dodje vreme kada i njih treba zameniti. U ovom tekstu ćete saznati nešto o vrstama Led sijalica i njihovim karakteristikama.

U današnje vreme koriste se tri vrste sijalica: klasične koje imaju užareno vlakno (žarulju), štedljive sijalice kao što su fluorescentne i Cfl i najnovija vrsta – led sijalice. Prednost Led sijalica je što  znatno manje troši struju za istu količinu svetlosti koju proizvodi. Pored ove izuzetno bitne karakteristike ove sijalice imaju dosta duži životni vek u odnosu na ostale sijalice. Takodje, ove sijalice se i znatno manje zagrevaju. Cena Led sijalica je viša od ostalih kategorija sijalica ali stručnjaci napominju da je ipak isplatljivije njih kupovati i postavljati kada se sagledava duži vremenski period. 

Jačina LED sijalice

 

Uobičajeno je da kada pričamo o sijalicama govorimo u vatima (W). Medjutim vati govore samo o potrošnji električne energije i ne mora da znači da led sijalice i reflektuju isto toliku jačinu svetlosti. Količina svetlosti koju proizvodi sijalica zahvaljujući svojoj snazi se izražava u lumenima (lm).

Za razliku od klasičnih sijalica gde se količina svetla povezivala sa njenom snagom, kod Led (a i štedljivih) sijalica je moguće sa manjom potrošnjom energije u odnosu na klasične da se proizvede ista količina svetlosti. Zato je bitno govoriti i porediti lumene a ne vate.  Moguće je da Led sijalica od nekoliko vati zameni klasičnu od npr. 75 vati.

Boja LED sijalica

U odnosu na klasične sijalice koje imaju samo toplu svetlost, Led sijalice mogu da imaju pored tople i hladne boje (slično dnevnoj svetlosti). Boja svetlosti se izražava u kelvinima (K) i kod Led sijalica se može kretati od 2700 kelvina do 6500 kelvina. Tople boje idu do 3500 kelvina, neutralne su u rasponu od 3500 do 5500 kelvina, a preko 5500 kelvina su hladne boje. 

Koju boju sijalice ćete staviti u svoju led plafonjeru, stonu lampu ili led reflektor zavisi kakav efekat želite da imaju u odredjenoj prostoriji i svom stanu. 

Na primer tople bele sijalice se postavljaju u kući jer stvaraju prijatno toplo svetlo koje podseća na klasične sijalice. U led plafonjere u dnevnoj ili spavaćoj sobi se često postavlja ova vrsta sijalica.

Za poslovne prostore i radne sobe se preporučuje neutralna bela boja sijalice jer stvara više svetlosti

od toplih a zahvaljujući svojoj neutračnosti manje zamara oči tokom posla.

Sijalice hladne bele boje se savetuju za poslovne prostore i radne sobe jer su izuzetno dobre za čitanje i rad sa raznoraznim papirima i dokumentima.

Led sijalice mogu biti i u zelenoj, plavoj, crvenoj boji,… Led sijalice u ovim bojama se koriste u svetlećim reklamama. 

Stvar koja često zanima potrošače je da li i kod Led sijalice može da postoji prigušivanje odnosno dimer. Većina Led sijalica nije dimabilna, ali moguće je postavljanjem dimera da se dobije željeni efekat. Važno je voditi računa da dimer bude prilagodjen za rad sa Led sijalicama. 

 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *