Kako odabrati naočare za vid prema obliku glave

Oblik glave, tačnije lica u velikoj meri utiče to koje naočare za vid će biti izabrane. Kako su dioptrijske naočare upečatljiv deo estetskog izgleda osobe, važnost pravilnog odabira rama je u tom pogledu vrlo značajna. 

Kako postoje osobe kod kojih dominira ovalni oblik lica, zatim četvrtast, sa više ili manje uglova, duguljast ili srcast, kao i mnogi drugi, tako se i biraju različiti okviri za naočare za vid, najčešće probom u optičarskoj radnji uz savete stručnih lica. U nastavku teksta izdvajamo najčešće oblike lica i pretežne modele ramova koji se danas najčešće kupuju za progresivna stakla za naočare za vid. 

Okviri za ovalan i okrugli oblik lica

Jedan od najčešćih oblika lica kod ljudi jeste ovalan. Ovde se pravi razlika između oblog i potpuno okruglog lica. Za obli oblik pretežno se uklapaju svi okviri za dioptrijske naočare. Ipak, upotpunju izgled oni okviri za dioptrijske naočare koji prate širinu lica po dimenzijama, ili su čak širi od najšireg dela. Za potpuno okruglo lice savetuje se izbor četvrtastih ili pravougaonih okvira, koje proširuju oči i daju vitkiji izgled. 

Okviri za lice u obliku srca

Lice u obliku srca je karakteristično za mnoge osobe, pa se često biraju naočare za vid koje njima odgovaraju. Okviri za dioptrijske naočare koji njima odgovaraju jesu oni koji imaju širi gornji deo, kako se ne bi pratio oblik lica, već upotpunio oblik. Sve češće se biraju neutralne i svetle boje ramova. 

Okviri za četvrtast oblik lica

Četvrtast oblik lica nameće potrebu da se izaberu odgovarajući okviri za dioptrijske naočare i multifokalne naočare koja se nose u svim situacijama. Ove osobe karakteriše veća širina čela i upečatljiva vilica, pa se te karakteristike neutrališu ramovima za progresivna stakla za naočare. Obično se preporučuju ovalni i okrugli okviri za dioptrijske naočare u neutralnim bojama, ili bez rama, ili sa istaknutim gornjim delom. Cilj je izdužavanje lica. 

 Okviri za pravougaoni i duguljasti oblik lica

Za lice u obliku pravougaonika postoji više odgovarajućih modela ramova. Ipak, kada se u obzir uzmu sve karakteristike, izduženost i uglovi, najbolje se uklapaju okviri za dioptrijske naočare koji imaju kružni oblik i veće dimenzije. Za izduženo lice koje ne mora ujedno biti i pravougaono, najbolje se uklapa takođe okrugli oblik rama, ali i četvrtaste, sa istaknutim i debljim ivicama. 

Okviri za lice u obliku trougla

Za trouglast oblik lica dioptrijske naočare imaju karakterisitčan ram. Najpre se misli na oblik „obrnutog“ trougla. Okviri za dioptrijske naočare koje su idealan izbor imaju širu donju, a užu gornju liniju. Uglavnom se preporučuju jednobojni modeli, ili istaknutija boja na gornjem delu rama za progresivne naočare za vid. 

Okviri za lice u obliku dijamanta

Jedan od najređih oblika lica jeste upravo u obliku dijamanta. Tako, teže je i pronaći odgovarajući oblik rama za naočare za vid, kao i za sunce. Okviri za dioptrijske naočare koji se preporučuju za ovaj oblik lica su čuvene „mačkaste“ – uglavnom ravnije gornje i donje linije, ili sa istaknutim uglovima. 

Dioptrijske naočare treba da imaju okvire koje odgovaraju obliku lica, ali i drugim karakteristikama. To su na primer visina i debjina obrva, udaljenost i veličina očiju, oblik nosa i mnogo toga drugog, što može uticati na zadovoljstvo izgledom, ali i jasnoću i čistoću vida. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *