Kako odabrati najbolju i isplativu spoljašnju rasvetu za dvorište

Dizajn eksterijera podjednako je važan kao i uređenje prostorija u unutrašnjosti objekata. Da bi dvorište postalo pravo mesto za odmor, uživanje i relaksaciju tokom slobodnog vremena za sve generacije, bitno je baviti se apsolutno svim potrebnim stvarima, odnosno postavljanjem zaštite od sunca, raskošnog nameštaja i najlepše spoljašnje rasvete. 

Kada je u pitanju nivo osvetljenosti spoljašnjeg ambijenta, vlasnicima je dostupan izbor u širokoj paleti tonova boja, načina povezivanja i aktiviranja, kao i ukrašavanja otvorenog prostora. U izobilju asortimana, važno je pronaći pravi put ka najboljem rešenju, koje će istovremeno biti i višestruko isplativo sa stanovišta troškova, bilo da je u pitanju klasična spoljašnja rasveta kao glavni izvor osvetljenja, ili se radi o sjajnom dekoru radi ulepšavanja ambijenta za uživanje.

Izbor između različitih vrsta rasvete i intenziteta osvetljenja

Spoljašnja rasveta namenjena je osvetljenju i ukrašavanju dvorišta, bašte, balkona ili prostora komercijalnih namena, kao što su ugostiteljski objekti, kao vanvremenski dizajn uvek spreman da iznenadi besprekornim sjajem. U zavisnosti od potreba, može da bude namenjena kompletnom osvetljenju, kao što su to reflektori, lampioni i sijalice većeg kapaciteta za stvaranje ambijentalnih uslova za obavljanje sportskih ili drugih aktivnosti u večernim časovima. 

Pored toga, prilikom odabira spoljašnje rasvete može se razmotriti i ideja dekora i osvetljenja cveća, okruženja drveća i staza, baštenskog nameštaja, paviljona i slično. Zatim sledi izbor najboljih sijalica – tu su klasične varijante, halogene, LED i fluorescentne. One se razlikuju cenovno, prema intenzitetu i boji svetla, kao i sa aspekta priključivanja. Danas su vrlo popularne solarne sijalice u vidu traka, dioda, lampi, kao specijalna rešenja za dvorišta koja ne troše električnu energiju, niti baterije.

Određivanje tačne pozicije rasvete za neverovatan utisak i osvetljenost

Pored intenziteta i tipa osvetljenja, u dvorištu je veoma značajno odrediti poziciju na kojoj će se nalaziti kvalitetna i atraktivna spoljašnja rasveta. Naime, uglavnom se ovakav tip svetlosti i deli na varijantu namenjenu postavljanju u prostor dvorišta i za instaliranje na spoljašnje delove kuće. To je način da se uz celokupnu osvetljenost, čak i kada je dekorativnog karaktera, ispune određene funkcije, kao što su: povećanje stepena bezbednosti eksterijera, zatim dobijanje potrebne svetlosti tokom večeri i noći što olakšava kretanje i aktivnosti, kao i atraktivno uređenje ambijenta sa aspekta dekora i ulepšavanja. 

Zbog toga, danas se izbor spoljašnje rasvete zasniva i na definisanju tačnog mesta, u zavisnosti od toga biraju se LED trake za delove krova, stepenica i prostora za sedenje u dvorištu, zatim solarne lampe za postavljanje u zemlju oko cveća, travu do staza, kao i dekorativni fenjeri namenjeni fasadama, uglovima kuća i mnogim drugim pozicijama. U tom smislu, spoljašnja rasveta ima zadatak da pruži klasično, ambijentalno osvetljenje čitavog prostora – iz trave ili sa zidova, kao i radnu svetlost – u vidu lampi na nameštaju, drvenim konstrukcijama i slično, za osvetljenje tačne pozicije u dvorištu.

Da bi se odabrala najbolja i istovremeno isplativa spoljašnja rasveta za dvorište svake kvadrature, važno je postaviti kriterijume i parametre na osnovu kojih će se zasnivati odluka, kada se preporuče informisanje ili pomoć profesionalca. Da bi dvorište imalo besprekoran, ali i funkcionalan izgled tokom čitavog dana i noći, važno je odabrati boju, intenzitet i vrstu rasvete u kombinaciji sa definisanjem pozicije za koju se planira tačno postavljanje i uloge kao direktnog ili indirektnog osvetljenja.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *