Kako odabrati lepe zavese za dnevnu sobu koje traju?

Pravilna kupovina dekorativnih i funkcionalnih elemenata uređenja enterijera pruža veliki broj benefita, koji se javljaju kasnije tokom ugradnje i korišćenja uređenog ambijenta. Zavese za dnevnu sobu predstavljaju efektan detalj, koji ima i važnu ulogu u regulisanju nivoa svetlosti u enterijeru na različite načine. 

Da bi se odabrale odgovarajuće zavese za dnevnu sobu, nije loše pre kupovine informisati se o tome kakvi modeli su dostupni, koja je vrsta i tekstura tkanine, dostupna karta boja i druga značajna svojstva. Na tržištu su dostupne klasične varijante, ali i mehanizmi koji funkcionišu poput modernih roletni za enterijer, pa je konačan izbor zbog bogatog asortimana prilično otežan.

Model zavese za dnevnu sobu koji odgovara uređenju

Nekada su dvorce i palate krasile dugačke i raskošne zavese sa draperijama i višeslojnim dizajnovima, pa veliki broj ljudi i dalje voli takav, tradicionalan i rustičan stil. Odabir odgovarajuće modela zavisi od oblika, dimenzija i karakteristika stolarije, kvadrature dnevnog boravka i stila uređenja. 

Naime, zavese za dnevnu sobu mogu biti klasične od tkanine, prozirne ili od „teških“ i debljih materijala, kao i u vidu čuvene „zebre“, odnosno „dan-noć“ varijante. Iako podsećaju na kancelarijski ambijent, danas su dvobojne zavese za odlično regulisanje svetlosti izuzetno popularne i za dnevni boravak, spavaću, dečiju sobu, kuhinju, čak i prostor hodnika. Odabir boja, dezena i šara stvar je ličnog ukusa i uklapanja sa ostatkom tonova u ambijentu.

Namena zavese kao bitan faktor kupovine

Prilikom izbora adekvatne zavese za dnevnu sobu važno je razmotriti i konkretnu namenu koju ima u ambijentu. Konkretno, postavljaju se radi regulisanja nivoa svetlosti u enterijeru, posebno ukoliko se govori o modelima sa tamnijim draperijama, ili „zebra“ zavesama koje imaju princip funkcija kao roletne, uz inovativniji dizajn. 

Za osobe koje vole tamniji ambijent one su pravi izbor, kao i klasične zavese za dnevnu sobu sa gušćim naborima, u razmeri 4 metra tkanine prema 1 metru prozora. Sa druge strane, zavese imaju i ulogu dekora prostora, što posebno razumeju osobe koje ne mogu zamisliti prozor bez dodatka ovih modernih i istovremeno tradicionalnih tkanina. 

Odgovarajuće dimenzije zavese za urednost i lepotu prostora

Najlepše zavese za dnevnu sobu jesu one koje se biraju sa uživanjem i razgledanjem svakog detalja, što je i kompleksan poduhvat s obzirom na raznolikost ponude na domaćem tržištu. Veoma je bitno da zavesa bude odgovarajućih dimenzija, odnosno da dužina ne prelazi nivo poda, a da istovremeno i ne bude par centimetara iznad, jer na taj način gubi efekat lepog utiska. 

Takođe, kratke zavese biraju se u dužini do dna stolarije, iznad polica prozora ili do radijatora. Širina nabora zavese uglavnom se postavlja u razmeri 1:3, odnosno na 1 metar prozora dolazi do 3 metra klasične tkanine, a u slučaju prozirnijih ili tamnijih tonova, taj odnos može biti i proizvoljan.

Najbolje zavese za dnevnu sobu jesu one koje dimenzijama, prozirnošću i detaljima odgovaraju uređenju ostatka enterijera, ali i izabrane su u skladu sa ličnim željama. Danas su dostupne klasične zavese sa ili bez draperija, „zebra“ sa opcijom podešavanja nivoa osvetljenja i mnoge kombinovane varijante za utisak stila, elegancije i optimalan nivo svetlosti.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *