Kako obezbediti stan za decu?

Bilo kakva promena kada imate decu može biti stres sam po sebi, a kada se to udruži sa najstresnijim događajem u životu koji zovemo selidba, takvu situaciju bismo mogli da nazovemo stresom na kvadrat.

Godinama ste jedan stan preuređivali i prilagođavali tako da vam bude u potpunosti funkcionalan, ali ste shvatili da vam je premali ili se selite iz nekog drugog razloga. Ako ste iz nekog većeg mesta, poput Beograda, razumemo koliko često jedna porodica može da se preseli iz raznoraznih razloga. Od menjanja posla, izgradnje novih objekata u blizini ili ako ste podstanar. Rešenje ste našli. Mesečna pretraga kategorije prodaja stanova Beograd završila je pronalaskom idealnog stana koji se nalazi na odličnoj lokaciji koja svim ukućanima odgovara, koji je dovoljno veliki, ima solidnu izolaciju, itd, itd. Konačno ste zavrpili sa renovacijom, izbacili sve majstore, očistili, spakovali se i spremni ste da konačno uživate u svom novom stanu. Ali, kada imate decu, ne možete da se opustite u potpunosti dok niste sigurni da je sve kako treba i da su vaša deca bezbedna. Iz tog razloga, potrebno je da uradite bezbedonosnu proveru stana i da sve iznova obezbedite. Lista može biti dugačka, a mi ćemo vam navesti neke osnovne stavke koje ne bi smeli da izostavite: 

 

Utičnice

Utičnice su prva stavka koju morate da obezbedite kada imate malo dete u kući. Obavezno prođite kroz sve utičnice u novom stanu i stavite adekvatne zaštite, a one utičnice koje su neispravne ili nisu adekvatno pričvršćene obavezno sredite ili zamenite novim

 

Obezbedite vratanca i fijoke

Deca, a pogotovo ona koja još uvek puze obožavaju da se igraju sa fijokama i vratancima od nameštaja. Osim što se na taj način skraćuje životni vek nameštaja, ova igra je veoma nebezbedna i može da proizvede brojne fatalne povrede. I zato, ako imate klizni ormar, obavezno nabavite zaštitu tako da vrata ne mogu tek tako i brzo da se zatvore, da dete ne ostane zarobljeno unutra ili da ga ne udare vrata. Za fijoke i vratanca već imate u apoteci da kupite razne zaštite, a vi odaberite onu koja će i vama biti zgodna za rukovanje. 

 

Pričvrstite nameštaj za zid

Jedna od stvari koju mnogi ljudi zanemaruju, a koja može da bude fatalna po mlađu decu jeste nameštaj poput komoda i fiokara koji deluje stabilno, ali može da se prevrne ukoliko se deca penju na njega ili slično. Dodaci za fiksiranje nameštaja nisu skupi i nije vam potrebno mnogo vremena da ih pričvrstite, a veoma su važni i obezbeđuju adekvatnu zaštitu za vašu decu. Dobro bi bilo da što pre utvrdite tačan raspored nameštaja kako ne bi svako malo morali ponovo da bušite. 

 

Zavese i kablovi od roletni

Duge zavese do poda zaista jesu ponovo in, ali nije in kada se vaše dete zapetlja u njih. I zato, gledajte da stavite kraće zavese, a ukoliko imate roletne ili druge dodatke koji mogu da imaju kanap koji visi, obavezno ga podignite na visinu na kojoj dete neće moći da ga dohvati. 

 

Sada, kada ste obezbedili stan, možete slobodno da uživate u njemu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *