Kako nastaju Ohridski biseri?

Jedno od najstarijih jezera na području Evrope nalazi se u neposrednoj blizini naše zemlje i to na granici između Republike Albanije i Republike Severne Makedonije. U pitanju je mesto koje privlači značajnu pažnju turista iz celog sveta, ali i onih kojima je nakit vrlo bitan. 

Trebalo bi da je svima dobro poznat podatak da se ogrlica od ohridskih bisera može kupiti u celom svetu, te da su upravo ti biseri postali zaštitni znak ne samo Ohridskog jezera nego i cele zemlje. 

Prirodni biseri

U mekom tkivu takozvanih bisernih školjki, na prvom mestu, ali i drugih životinja koje žive u moru, nastaju biseri. U pitanju su prirodni biseri, koji se sastoje najpre od kalcijum – karbonata.

Iako se ne sreće baš često u prirodi, idealan prirodni biser je perfektno kružnog oblika i potpuno je gladak. Uobičajeno je da se takva vrsta bisera naziva barokni. 

Podrazumeva se da jedna ogrlica ili narukvica od prirodnih bisera može da košta čitavo bogatstvo, prosto zato što ne stvara svaka školjka biser i zato što je potrebno dosta vremena da on bude pronađen. 

Nastanak bisera u školjkama je opisan na vrlo jednostavan način. Zbog strujanja vode „hrana“ dolazi do usta svake školjke, a tokom procesa filtriranja hrane su uključene i škrge. Škrge se naravno otvaraju kada hrana treba da uđe u školjku. Ali uz hranu često uđe i zrnce peska ili neko drugo strano telo.

U tom slučaju školjke koje stvaraju bisere, kao što je na primer ostriga, to strano telo oblože slojem sedefa, koji se nalazi na njihovoj unutrašnjosti. Zapravo to školjkama čine da se zaštite, kako strano telo ne bi ugrozilo njihovu unutrašnjost. Vremenom strano telo obloženo sedefom formira biser na prirodan način. 

Najkvalitetnije prirodne bisere proizvode školjke koje žive u morima, mada postoje i školjke koje žive u slatkim vodama, kod kojih je primećeno stvaranje bisera. Ali su biseri koje oni proizvode lošijeg kvaliteta. Samim tim, ogrlica od prirodnih bisera od takvih slatkovodnih školjki je svakako jeftinija od one, koja podrazumeva korišćenje bisera nastalih u školjkama, koje žive u morskoj vodi. 

Ohridski biseri 

Možda će nekome da zvuči čudno, ali ohridski biseri ne nastaju u školjkama, koje se nalaze u Ohridskom jezeru. Jednostavno, u pitanju su veštački biseri. 

Međutim, ogrlica sa ohridskim biserima ne samo po ceni, nego i po kvalitetu i te kako može da parira mnogim ogrlicama od prirodnih bisera. 

Poznato je da samo dve porodice koje žive u tom području imaju tajni recept za proizvodnju ohridskih bisera. Inače se oni pripremaju od ohridske pastrmke, odnosno od njene ljušture. U pitanju je riba, za koju je lokalni naziv plašica. 

Ono što je naročito interesantno kada su u pitanju ohridski biseri, odnosno nakit koji se od njih izrađuje, jeste što se sa kolena na koleno u dve porodice prenosi tajni recept o njihovoj pripremi. U pitanju su porodice Filev i Talev. 

A prema lokalnoj legendi, izvesni ruski imigrant, koji je živeo na u blizini Ohridskog jezera im je otkrio tajnu pripreme bisera od krljušti ohridske pastrmke. 

Da li je to istina ili ne, sa sigurnošću se ne zna, ali se zna da jedna ogrlica, narukvica ili minđuše sa ohridskim biserima predstavlja pravo bogatstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *