Kako najefikasnije do potpuno čistih zebra zavesa?

Želeli ste da nešto promenite u svom domu i kao najefektnije hoćete da promena bude u zavesama. Hocete ne samo promenu u dezenu i materijalu, već i novi mehanizam koji ne zauzima puno prostora, a odabirom materijala da date i lični pečat dekoraciji.

Odabrali ste zebra zavese, ali je najveća nepoznanica kako ih održavati? Ne brinite, uz jednostavne trikove one će uvek biti kao tek kupljene.

Mokra krpa je idealna u borbi sa prljavštinom

Ovo izaziva skeptičnost kod ljudi, jer danas je pravilo da se sve mora oprati mašinski i to na većoj temperaturi da bi bilo čisto. Za potpuno ubijanje bakterija na kraju tu je i pegla, pa ste potpuno sigurni da je posao kvalitetno odrađen. Greška! Za održavanje zavese dan noć ili zebra zavese-kako ih još zovu, potrebna je suva ili mokra mikrofiber krpa. Takve su magične krpe jer ne ostavljaju vlakna za sobom i dobro upijaju. Za češće čišćenje suva krpa je dovoljna, a ne smeta ni brisanje vlažnom, dobro oceđenom, bez hemikalija.  U čemu je njihova prednost pa obezbeđuju čištoću ovakvim održavanjem? Odgovor leži u materijalu od koga su napravljene. On je antibakteriski i ne upija duvanski dim, mirise i bakterije. Tačno je da i klasične zavese budu čiste pri postavljanju, ali se zapitajte koliko ostaju čiste nakon toga? Koliko ljudi prodje kroz vaš prostor, koliko prašine ulazi otvaranjem prozora, a sve to se skuplja u metrima nabranog materijala od kog su klasične varijante napravljene. Zebra zavese imaju mehanizam za pomeranje pa se platno ne dotiče, čime se flekanje rukama svodi na minimum.  

Usisivač za temeljnije čišćenje dan – noć zavesa

Ovaj postupak možete izvoditi povremeno, i to podesite nižu usisnu moć da ne oštetite platno. Radite polako, ravnim delovima papučice i to će biti dovoljno da se mikrobi pokupe. Nakon usisavanja dodatno pređite vlažnom krpom za potpunu čistoću.

Za fleke tu je paročistač

Ako se iz nekog razloga pojave fleke, probajte ih očistiti paročistačem. I on nek bude podešen na nižu temperaturu i odmaknut od platna na dužinu jedne šake. To će biti dovoljno da platno ne bude oštećeno, a da se fleka pravilno tretira.

Neki drugi izbori ne postoje, ali to je ipak nekoliko varijanti više nego pranje tradicionalnih zavesa u mašini za pranje veša koja ne garantuje uklanjanje fleka, a sasvim sigurno vremenom šteti materijalu i cepa ga.

Ne, nikako!

Zebra zavese se ne smeju samoinicijativno skidati jer to ne garantuje funkcionisanje mehanizma nakon ponovnog stavljanja. Platno je osetljivo na visoke temperature i bilo kakvo čišćenje izuzev gore navedenih može dovesti do njegovog uništenja. Pranje u mašini za pranje veša će iscepati i izgužvati platno, pa ga posle toga možete samo baciti, a čišćenje hemijski profesionalno može dovesti do oštećenja tkanine – izbeljivanja, cepanja delova, pa zato  mnogi radnici u centrima za hemijsko čišćenje ne prihvataju da tretiraju ovakve materijale.

Izbor je širok, uvek postoje razlozi i „za“ i „protiv“ pri odabiru koje će zavese krasiti vaš dom. Sigurna prednost  zebra (dan-noć) zavesa leži u sistemu čišćenja i postupcima za održavanje koji je nesumnjivo najednostavniji u odnosu na svaki drugi model.

 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *