Kako izgledaju dobri ruksaci za djecu 

Uprkos svojim potencijalnim problemima, ruksaci za djecu su odlični i vrlo korisni. Ali samo pod uslovom da se pravilno koriste. Pre nego što kupite ruksak za vaše dete, razmislite o sledećim stvarima:

Ruksaci za djecu – odlike dobrih ruksaka

Lagan materijal: kada birate ruksak za djecu, nabavite onaj koji sam po sebi nije težak, odnosno jedan koji ne dodaje veliku težinu opterećenju vašeg deteta; na primer, kožni ruksaci mogu da izgledaju cool, ali su značajno teži u odnosu na platnene ruksake.  

Naramenice: ruksaci za djecu moraju da imaju dve široke, postavljene naramenice: kaiševi koji su preuski mogu se ukopati u ramena i neće obezbediti pravilno raspoređivanje tereta

Postavljena leđa: ne samo da ovakvi ruksaci pružaju povećanu udobnost, već i štite djecu od udaranja u leđa oštrim predmetima iz ranca (olovke, sveske itd.) 

Pojas u struku: ovaj pojas pomaže da se težina ravnomernije rasporedi po telu

Više odeljaka: odeljci su jako korisni zbog generalne organizacije, ali i kako bi se težina rasporedila po rancu

Iako ruksaci sa točkovima (koji izgledaju kao mali koferi za avion) mogu biti dobre opcije za đake koji moraju da nose ranac za djecu prelazeći veliku udaljenost od kuće do škole, mana ovih rančeva sastoji se u tome što se oni veoma teško podižu uz stepenice i prevrću se po snegu. Pre kupovine ovakvih rančeva se obratite školi; pojedine škole ne dozvoljavaju korišćenje ovakvih rančeva za djecu, jer u hodnicima mogu biti opasni.

 

Mudro korišćenje ruksaka za djecu

Evo šta bi trebalo da učinite kako biste pomogli deci da spreče povrede prilikom korišćenja ruksaka za djecu:

Olakšajte teret. Bez obzira koliko je dobro dizajniran ranac za djecu, manja težina ranca je uvek bolja. Pomoću vage u kupatilu proverite da li ranac za djecu ne prelazi 10% do 15% telesne težine vašeg deteta (na primer, ruksaci za djecu težine 20 kilograma ne smije biti težak više od 2  do 3 kilograma).

Koristite i pravilno održavajte ruksake za djecu. Obavezno neka dete nosi rančeve na oba ramena. Torbe koje se prebacuju preko ramena ili preko grudi – ili imaju samo jedan kaiš – nisu tako efikasne u distribuciji težine kao ruksaci za djecu sa dve široke naramenice, pa mogu naprezati mišiće. Takođe zategnite kaiševe dovoljno da se ranac za djecu dobro uklopi uz telo. Pakovanje ranca ne bi trebalo da “visi”, odnosno, ranac bi trebalo da ima čvrsto dno koje se završava negde ispod sredine dečijih leđa i da se ne spušta prema zadnjici.

 

Šta deca mogu da urade

Na deci je da budu odgovorni za lagano pakovanje i za bezbednost pri nošenju ranca. 

Ohrabrite djecu da često koriste svoj ormarić ili radni sto tokom dana, umesto da  tokom čitavog dana nose knjige u rancu.

Obavezno pazite da deca ne uzimaju nepotrebne predmete – laptopi, mobilni telefoni i video igre mogu dodati dodatni kilogram u ruksacima za djecu.

Ohrabrite djecu da svake večeri ponesu kući samo knjige potrebne za domaći zadatak ili za učenje.

Pitajte o planiranju domaćih zadataka. Teže pakovanje petkom može značiti da dete odlaže domaći zadatak do vikenda,  tako stvarajući bespotrebno težak teret.

Pravi način podizanja rančeva za djecu može pomoći deci da izbegnu povrede leđa. Kao i kod svih težih tereta, ruksaci bi trebalo da se podižu tako što se deca saviju do kolena i obema rukama dohvate ranac i prebace ga na ramena.

Koristite sve odeljke rančeva za djecu, a teže predmete, kao što su udžbenici, stavite najbliže sredini leđa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *