Kako izabrati pločice za terasu?

 

 

Terasa je prostor od koga možete stvoriti vaš mali raj. Mesto gde možete popiti prvu jutarnju kafu sa uživanjem ili pročitati omiljenu knjigu. Bilo da se radi o otvorenoj ili zatvorenoj terasi, jedan od bitnih elemenata jeste pravilan odabir pločica kojima će ovaj kutak biti obložen.Kako biste sa uživanjem provodili vreme na terasi, funkcionalnost ovog prostora je jedan od preduslova.

Domaće tržište ima bogatu ponudu pločica različitihboja, oblika, dizajna. Pri tom kvalitet i pristupačna cena se podrazumevaju. Pomoć profesionalaca je dobro došla  u odabiru pravog izbora koji će oplemeniti i učiniti ovaj kutak konfornim. Najčešći izbor za oblaganje ovih površina su keramičke i granitne pločice, koje su se pokazale kao najpraktičnije za uređenje eksterijera.

Materijali koji odgovaraju funkcionalnom prostoru i nameni

Dizajneri prate trendove kako u kvalitetu pojedinih materijala, tako i u teksturama i formatu, kako bi krajnji rezultat bio proizvod koji zadovoljava i najprobirljivije kupce. Jedan od najboljih ali i po kvalitetu najčešćih izbora za opremanje terase su keramičke pločice. Keramika je nezaobilazna pri uređenju prostora različitih namena a sam dizajn, boja i veličina odrediće dalje uređenje prostora prema vašim željama. Ukoliko je u pitanju manja terasa, preporučljivo je da se biraju uži i duži formati, kako bi se na taj način prostor vizuelno povećao.

Jako cenjen je i granit, koji ima veliku otpornost na niskim temperaturama. A jedno od njegovih najvažnijih svojstava je da sprečava klizanje, pogotovo kod proizvoda  kod kojih je odrađena grublja obrada pri gornjim slojevima. Hrapava završna obrada je karakteristična za pločice koje nose oznaku R11. Kada je u pitanju granit, da bi prostor izgledao veći i moderniji, preporučljivo je birati veće formate.

Saveti za lakse odrzavanje pločica na terasi

Evo šta kažu stručnjaci iz firme Triniti povodom ove teme:

Prilikom odabira podne obloge za terasu treba uzeti u obzir i vreme koje će se  utrošiti na održavanje i očuvanje funkcionalnosti izabranog dizajna. Niko ne želi da sate i sate provodi u čišćenju i baš iz tog razloga treba obratiti pažnju prilikom odabira boje, dezena i teksture same pločice. Prednost granitne keramike je u tome što ne ostavlja fleke. Ako i napravite nered, lako ćete ga ukloniti najobičnijim pranjem.

Najčešće se preporučuje izbegavanje svetlijih tonova, kao što je bež ili bela. Takve površine zahtevaju mnogo održavanja a često sa njima ne dobijete rezultat kakav ste imali u planu. Zato je najpraktičnije birati sivkaste nijanse, čije održavanje vam neće oduzeti mnogo vremena. Kako bi prljavština bila manje vidljiva, najbolje je da birate dezene sa prošaranom teksturom. Izbegavajte fuge svetle boje jer se teško održavaju i vremenom postaju crne. Najbolji izbor za fuge je braon ili siva boja, koje će učiniti da vaša terasa izgleda urednije.

Dekoracija terase – završni korak ka potpunom uživanju

Kada izaberete i postavite podnu oblogu, vreme je za omiljenu aktivnost a to je dekorisanje vaše oaze uživanja. Razne vrste biljaka i cveća učiniće da poželite da najveći deo slobodnog vremena provedete na terasi. Nameštaj koji će doprineti da pločice postanu zvezda terase ili ograda na koju će biti okačene raznobojne biljke u modernim saksijama.

Igra boja ima važnu ulogu u stvaranju vedrog prostora koji će izmamiti osmehe vašim gostima. Dodajte ukras u vidu dekorativnog jastuka i vaš kutak je spreman za uživanje.

 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *