Kako grejanje i hladno vreme utiču na astmatičare?

Ukoliko sami patite od astme, ili neko vama blizak ima probleme sa asmatičnim napadima, onda vam je poznato da niske zimske temperature i hladan vazduh znatno pogoršavaju simptome.

Da li ste znali da pogrešan način grejanja, u zatvorenim prostorijama, tokom zimskih meseci, takođe utiče loše na asmatičare?

Imamo za vas nekoliko korisnih saveta kako da sprečite pojavu asmatičnih simptoma u hladnim danima i na šta bi trebalo da obratite pažnju kako biste održali vaše zdravlje.

Bez toplog šala ne izlazite napolje kad su niske temperature

Hladno vreme za asmatičare nije nimalo prijatno jer se njima tada pogoršavaju simptomi i povećava rizik za pojavu asmatičnog napada. Hladan vazduh koji udišu utiče na blokiranje disajnih puteva i sprečava normalno disanje.

Šta činiti tada i kako provoditi bezbedno vreme napolju bez straha da će doći do asmatičnog napada? Savet je da se pri niskim temperaturama obavezno nosi topao šal koji će prekriti usta i nos.

Kada se šal nalazi pri licu, vazduh koji se udiše se prethodno zagreje između šala i disajnih puteva i tako zagrejan ulazi u pluća. Uz zagrejan vazduh koji se udiše neće doći do blokada i nesmetano će se disati.

Previsoke sobne temperature pogoršavaju simptome astme

Centralno grejanje i stvaranje previsokih temperatura u zatvorenom prostoru tokom zimskog vremena vrlo loše utiču na zdravlje asmatičara. Osim što bi trebalo da po hladnom vremenu  izlaze napolje pripremljeni, astmatičari bi trebalo da provode vreme u zatvorenim prostorijama koje nisu pregrejane.

Šta se dešava kada je u sobi izuzetno visoka temperatura? Viskoka sobna temperatura  izaziva infekciju respiratornih organa i nepovoljna je za upaljeno grlo. Mnogo visoke temperature u zatvorenom prostoru utiču na stvaranje buđi, a ona izaziva astmu.

Održavajte optimalnu sobnu temperaturu

Temperatura od 18 stepeni celzijusa se smatra optimalnom temperaturom koju je potrebno održavati u zatvorenom prostoru. Konstantna sobna temperatura se savetuje ne samo osobama koje imaju problema sa astmom, nego i svima koji vode računa o svom zdravstvenom stanju.

Dobar način da se održava optimalna temperatura je da se koriste panelni radijatori na struju. Oni rade na struju i imaju termostat pomoću kojeg se podešava temperatura u prostoru. Putem termostata se  jednostavno povećava ili smanjuje temperatura u zavisnosti od potreba ukućana i time lako održava optimalnih 18 stepeni.

Panelni radijatori, koji se još nazivaju i norveški radijatri, nisu glomazni tako da zauzimaju malo mesta u svakom prostoru gde se montiraju. Oni su, takođe, vrlo ekonomičan izbor za grejanje jer ne troše mnogo električne energije.

Zaboravite na sušenje veša na radijatorima

Da bi što brže osušili opran veš većina ljudi tokom hladnih zimskih dana veš suši na radijatorima ili drugim grejnim telima, ne znajući, pri tom, da prave veliku grešku. Oni time utiču negativno na svoje zdravlje.

Sušenjem veša u sobi se povećava vlažnost vazduha, utiče se na pojavu grinja i na sakupljanje buđi. Ovakav vazduh je nezdrav za disanje i nepogodan je za asmatičare jer izaziva probleme sa disanjem i pojavu alergija.

Tokom zimskih meseci potreban nam je svež vazduh i zato ne zaboravite na redovno provetravanje prostorija u kojima provodite puno vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *