Kako da vaš tepih i nakon dugo godina bude kao nov?

Tepisi su jedan od elemenata enterijera koji najviše doprinosi estetici doma, ali trpe i najveće opterećenje. Od momenta kada ih unesete u vašu kuću ili stan, tepisi su izloženi prašini i raznim drugim nečistoćama. Ulazite u prostorije obuveni, kućni ljubimci se sa uživanjem prevrću po tepisima, skupa sa decom, a neretko se prolivaju i hrana ili piće.

Tepisima je jedna od primarnih namena da vam život učine prijatnijim, toplijim i ugodnijim, tako da je sve to opravdano. Međutim, njihove cene nisu dovoljno niske da biste jednom godišnje mogli da ih zamenite kada se zaprljaju. Kako bi vaši tepisi i nakon dugo godina zadržali lep i raskošan izled, neophodno je redovno održavanje higijene.

U nastavku teksta detaljnije ćemo vas upoznati sa koracima koje možete da preduzmete kako biste odložili kupovinu novog tepiha, a da postojeće očuvate u perfektnom stanju.

Kako se održavaju tepisi?

Održavanje tepiha će ponajviše zavisiti od materijala od kojeg je napravljen, kao i od vrste zaprljanja. Po sastavu tepisi mogu biti sačinjeni od prirodnih ili veštačkih materijala. Prirodni su istkani od svile, vune ili pamučnih vlakana, dok su sintetički od polipropilena, poliuretana ili akrila. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i nedostatke.

Tepisi od prirodnih materijala izgledaju luksuzno i raskošno. Vuna je topla, odličan je izolator, nije alergena i teže se prlja. Svileni tepisi su skupoceni i izvanrednog tkanja. Međutim, obe vrste su veoma osetljive na tretmane kojima ih čistite. Kada se tepisi od prirodnih materijala zaprljaju, pranje tepiha Novi Sad najbolja je ideja. Jednom oštećena vlakna neodgovarajućim deterdžentima biće bespovratno uništena. To nije rizik koji želite da preduzmete.

Tepisi od sintetičkih materijala danas mogu da izgledaju gotovo podjednako dobro kao i njihovi skupoceni parnjaci. Meki su i udobni, a njihovo čišćenje je jednostavnije i manje zahtevno, bar kada je reč o lakšim zaprljanjima.

Iako će metod čišćenja primarno zavisiti od vrste tepiha, postoje univerzalni koraci koje možete da primenite u cilju što lakšeg održavanja:

Redovno usisavajte tepihe

Tepihe je neophodno redovno usisavati. Koliko će usisavanje biti učestalo zavisiće ponajviše od prometnosti prostorije u kojoj se tepih nalazi. Tepihe u hodniku, dnevnoj sobi, trpezariji i kuhinji usisavajte jednom dnevno, jer su to prostorije u kojima se najviše boravi. U dečijoj i spavaćoj sobi, i ostalim manje prometnim prostorijama, dovoljno je da usisate jednom do dva puta nedeljno. Međutim, nije svejedno kako usisavate.

Usisavajte potezima koji su suprotni od pravca prostiranja vlakana tepiha. Svaku oblast pređite najmanje dva puta. Koristite nastavke koje ste dobili u paketu sa usisivačem.

Istresite tepih

Ako imate mogućnost iznesite tepih da se prozrači na svežem vazduhu i istresite ga. To ćete učiniti tako što ćete tepih prebaciti preko metalne prečke, a zatim ga “izlupati” praherom. Ostavite tepih neko vreme na suncu, kako biste se rešili grinja i svih ostalih neželjenih mikroorganizama i alergena.

Čistite mrlje dok su sveže

Mrlje je najlakše ukloniti kada su sveže napravljene. Za skorele trvdokorne mrlje biće vam potrebno dvostruko više vremena, a postoji mogućnost da kod kuće nećete ni moći da ih očistite. Najčešće mrlje – od kafe, vina, čokolade, sladoleda i flomastera, ujedno su i najzahtevnije za saniranje. 

Upijte višak tečnosti čistim, belim ubrusima. Ne trljajte mrlju, nego upijajte nečistoće blagim tapkanjem – trljanje će samo raširiti nečistoće na čisti deo tepiha. Nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja od spoljašnjosti ka unutrašnjosti fleke. Pustite ih da deluju, a zatim isperite čistom, mlakom vodom. Obratite pažnju da sredstva za uklanjanje fleka budu prilagođena materijalu od kojeg je tepih napravljen.

Kada treba odneti tepih na dubinsko pranje?

Nasuprot čestoj zabludi, tepih ćete najbolje očuvati ako mu pružite najbolju negu, koja uključuje dubinsko pranje. Ovaj metod čišćenja smanjuje mogućnost od oštećenja, a uklanja svu prljavštinu iz svih vrsti podnih prostirki. Poželjno je praktikovati ga bar jednom, a optimalno dva puta godišnje.

Na tretmanu dubinskog čišćenja tepih se temeljno usisava. Nakon toga sledi pretretman mrlja, koji osigurava da će nakon pranja tepih biti u perfektnom stanju. Profesionalne perionice koriste profesionalne deterdžente koji se ne mogu naći u slobodnoj prodaji, a koji imaju veoma snažno dejstvo. Takođe, osoblje perionice, zahvaljujući bogatom iskustvu, zna na koji način treba tretirati različite vrste fleka. Nakon što su fleke sanirane, prelazi se na samo dubinsko pranje.

Dubinsko pranje se vrši profesionalnim mašinama koje izvlače nečistoće i iz vlakana, ali i iz same potke i osnove vašeg tepiha. Nakon pranja tepih se suši u posebnim komorama sa prilagođenom temperaturom i 24-časovnim protokom vazduha. Osušen tepih se zatim umotava u plastičnu foliju i savršeno osvežen se vraća na vašu kućnu adresu.

Koje su prednosti dubinskog pranja tepiha?

Dubinsko pranje tepiha ima brojne prednosti, od kojih izdvajamo sledeće:

  • Uklanja i najteža zaprljanja i fleke koje su u kućnim uslovima nemoguće za ukloniti.
  • Osvežava boje i teksturu vašeg tepiha.
  • Uklanja ustajale i neprijatne mirise, a tepih dobija svež, lep miris.
  • Uništava 100% svih grinja i alergena.
  • Doprinosi osećaju čistog i zdravog doma.
  • Produžava životni vek vašeg tepiha.

Tepisi, skupa sa ostalim nameštajem, unapređuju estetiku vašeg doma. Kako bi on bio ne samo lepo, već i zdravo mesto za život, redovno održavajte higijenu, a kada “zaškripi” pozovite profesionalce u pomoć.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *