Kako da sami predvidite vremensku prognozu


Pročitajte i vi znakove sa neba i prema vrsti oblaka i njihovom kretanju predvidite vremensku prognozu. Dajemo nekoliko primera kojima brzo možete da ovladate samo pažljivim gledanjem u nebo i tako saznate kakvo vas vreme očekuje u bliskoj budućnosti.

Procenite vremensku prognozu pomoću oblaka

Beli oblaci koji se nalaze visoko su znak lepog vremena, a crni oblaci postavljeni nisko na nebu najvljuju nevreme. Puno kumulonibusa u jutarnjim časovma i njihovo gomilanje tokom dana najavljuju promenu vremena. Inače, ovi oblaci se prepznaju kao gusti oblaci u obliku planina i široko se prostiru na nebu. Baza im je tamna i ispod njih uvek ima manjih blaka pratioca. Vrhovi kumulonimbusa su zaravnjeni.
Cirusi su oblaci koji se u formi dugih vlakana prostiru po nebu. Oni nagoveštavaju pojavu loših vremenskih prilika u narednih 36 sati.

Kumulusi su gusti i blistavo beli oblaci koji imaju tamnu bazu. Oni upozoravaju na kišu u kasnijem delu dana. Prekrivač oblaka tokom noći, u zimskom period, su znak da će sutradan biti toplije vreme.

oblaci

Stanje neba je jedno od najvažnijih meteoroloških parametara kojima se može predvideti vremenska prognoza po satima što je naročito korisno u planinskim predelima. Povećana oblačnost ili invazija više oblaka ukazuje na moguće kiše u bliskoj budućnosti. Jutarnja izmaglica obećava lepo vreme, zato što kišnom vremenu prethode vetar i oblaci koji sprečavaju stvaranje magle. Vedro nebo bez oblaka je pokazatelj za lepo vreme.

Kako pogledom na mesec da predvidimo vremensku pognozu

Obratite pažnju na mesec tokom noći. Ako se oko njega stvara prsten može se očekivati kiša u naredna tri dana. Prsten je vidljiv zbog svetlosti koja se probija kroz cirostratuse koji se uvek pojavljuju sa toplijim vremenom i vlažnim strujanjem vazduha.
Ako su konture meseca mutne, a površina crvenkasta znači da u vazduhu ima prašine. Ako je mesec svetao i jasno vidljivih orbisa znači da nema prašine u vazduhu. Prašine nema zato što ju je potisnuo nizak vazdušni pritisak, a nizak pritisak znači skoru kišu.

Mesec

 

Do vremenske prognoze preko mirisa vazduha i rose

Sva naša čula možemo da koristimo kako bi predvidili vremenske prilike. Pomirišite vazduh i osetite mirse jer kada je nizak vazdušni pritisak biljke oslobađaju svoje trule materije što je znak da će padati kiša. Ujutru pri izlasku sunca proverite da li ima rose na travi. Ako je ima, tog dana neće biti kiše, a ako je trava suva znak je jakih vetrova. Ovo ne važi ako je tokom noći padala kiša i navlažila travu.

Životinje kao pokazatelji vremenskih uslova

Nekada su ljudi posmatrali životinje i njihovo ponašanje kako bi predvideli vremensku prognozu. Tako se dešava da pred kišu ptice lete nisko nego inače. Razlog za promenu određenog ponašanja ptica leži u logičnom objašnjenju. To se dešava zato što vlažnost vazduha koja prethodi kišama otežava krila insekata koji počinju da lete niže. Tada i ptice, u lovu za insektima, lete bliže zemlji.

Slično se ponašaju i žabe. One se najčešće hrane tako što stoje pored vode i love insekte u letu. Kada dođe do spuštanja vazdušnog pritiska insekti počinju da se skrivaju, a žabe se tada vraćaju u vodu kako bi našle u njoj nove sadržaje za ishranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *