Kako da sami napravite sredstvo za pranje tepiha?

Tepisi, ruku pod ruku sa zavesama, verovatno su najomraženiji dekor detalji za mnoge ljude, pa ih iz tog razloga često i izbacuju iz svojih domova. Ne možemo poreći da tepisi i zavese doprinose dekoraciji i izgledu celokupne prostorije, ali isto tako moramo biti iskreni i saglasni sa tim da su oni ništa drugo do obaveza koja nam jako teško pada kada dođe taj dan u godini kada je potrebno sve detaljno očistiti i ulickati.

Za razliku od, recimo, zavesa, tepisi su zapravo još gori – znatno brže se prljaju, a opasnost od nastanka bilo kakvih fleka znatno je veća nego što je to slučaj sa zavesama. Osim toga, tu je i usisavanje, čišćenje dlaka od ljubimaca, jurenje ukućana i gostiju da se izuju kada ulaze kako biste smanjili prljanje i oštećenje tepiha… Ne baš zabavno, zar ne? Uz to, mogućnost alergija u domu možda i najviše preti baš od tepiha.

Sve nam je jasno, ali šta kada ipak volite tepihe i želite ih u svom enterijeru? To je, naravno, sasvim legitimno, ali u tom slučaju je važno voditi računa o njihovoj nezi i održavanju.

Za početak – sredstvo za pranje tepiha. Koliko god čuvali svoje tepihe od prljanja i oštećenja, činjenica je da će vam se neka fleka ipak potkrasti. Evo kako da rešite taj problem i jednostavno sami napravite sredstvo za pranje tepiha (iako će vam i ona kupovna biti od velike pomoći).

Sredstvo za dubinsko pranje tepiha 

Za ovo sredstvo za pranje tepiha biće vam potrebno pola šolje soda bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja kedra i 10 kapi eteričnog ulja limete.

Sve sastojke sipajte u plastičnu kesicu i ostavite da odstoji jedan dan. Pre upotrebe ovog sredstva za pranje tepiha, tepih dobro usisajte, zatim pospite smesu po celoj površini, poprskajte čistom vodom i četkom dobro iščetkajte tepih. Ostavite da odstoji makar pola sata, dakle možete i više, a zatim još jednom detaljno usisajte tepih.

Sredstvo za uklanjanje mrlja sa tepiha

Za ovo sredstvo za pranje tepiha biće vam potrebno tri decilitra jabukovog sirćeta, sedam decilitara soka od limuna, pola litra vode, jedna kašika soda bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

Sve sastojke pomešajte u plastičnoj posudi, zatim umočite četku za pranje tepiha i dobro ga istrljajte, sa posebnim naglaskom na delove tepiha na kojima postoje fleke. S obzirom na to da su svi ovi sastojci prirodni i da ne stvaraju penu, nema potrebe za ispiranjem tepiha (što je glavna prednost ovog sredstva za pranje tepiha!) te ga nakon čišćenja samo dobro i detaljno usisajte.

Sredstvo za uklanjanje neprijatnih mirisa

Za ovo domaće sredstvo za pranje tepiha biće vam potrebno dve kašike tečnog sapuna, 40 mililitara alkoholnog sirćeta, pola litra tople vode, jedna kašičica boraksa, šest kapi eteričnog ulja limuna, tri kapi eteričnog ulja čajevca.

Sve sastojke dobro izmešajte u staklenoj posudi, a potom prebacite u flašicu sa fajtalicom i dodajte vodu. Ukoliko nemate adekvatnu flašicu, možete upotrebiti i onu od sredstva za pranje prozora. Dobro promešajte flašicu, isprskajte celu površinu tepiha, ostavite da odstoji oko 20 minuta, a zatim detaljno usisajte tepih.

Ukoliko više volite domaće proizvode, ova tri recepta će vam se sigurno svideti, ali ako želite da olakšate sebi i ostvarite jednako dobar rezultat, slobodno pronađite odgovarajuće sredstvo za pranje tepiha u omiljenoj radnji kućne hemije. 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *