Kako da prepoznate da prisluškuju vaš telefon

Špijunaža i praćenje su oduvek bile metode koje su se pokazale kao pouzdane u slučajevima kada se rodi sumnja. Ove metode mogu na najbolji način ukazati da li su sumnje opravdane. Zato je prilsuškivanje razgovora postalo gotovo svakodnevnica.Na prisluškivanje se odlučuju supružnici, direktori na taj način proveravaju svoje zaposlene, a i roditelji na taj način kontrolišu svoju decu. Evo saveta kako da prepoznate da li ste vi meta prisluškivanja.

 Tajne službe

Kao što verovatno znate, tajne službe bezbednosti mogu imati dozvolu za vaše prisluškivanje, ukoliko imaju nalog. Naime, operateri su dužni da dozvole prisluškivanje osoba koje su sumnjive službama bezbednosti. U ovom slučaju, najčešće se omogućava pristup telefonskim podacima u poslednja tri meseca.

Metode prisluškivanja tajnih službi su prilično sofisticirane i postoji mala verovatnoća da primetite da vas prisluškuju. Jer, danas su razvijeni softverski prisluškivači koji omogućavaju snimanje razgovora bez prethodne ugradnje na telefonski aparat.

Telefon svetli bez razloga

Da li vam se dešava da mobilni telefon zasvetli, a da pritom nije stigla nikakva poruka, ili poziv? Ako se to desilo samo jednom, onda je možda došlo do problema sa mrežom i razmenom podataka između vas i operetera. Međutim, ako se ovo relativno često dešava, postoji mogućnost da vas neko prisluškuje. Ali, pre nego što počnete sa panikom, odnesite za svaki slučaj mobilni telefon u servis. Ukoliko se serviser ne nađe nikakav problem, onda ste najverovatnije žrtva prisluškivanja.

Zagrevanje baterije

Prekomerno zagrevanje baterije takođe može biti „simptom“ prisluškivanja. Naime, do pregrevanja batererije može doći ako telefon koristite vi, ali i ako neko drugi povlači informacije iz vašeg telefona. Ako sumnjate da vas neko prisluškuje, proverite da li je telefon topao kada ga ne koristite.

Takođe, ukoliko primetite da se baterija prazni mnogo češće nego ranije, proverite u servisu da li postoji neki problem. Jer, nakon nekog vremena baterije oslabe i brže se prazne. Međutim, ukoliko i nakon zamene baterije morate često da punite telefon, onda imate razloga za brigu.

Problem sa isključivanjem

Ako je vašem telefonu potrebno više vremena da se isključi. Ako pozadinsko svetlo svetli duže nego inače. Ili ukoliko ne uspevate da ugasite telefon, postoji mogućnost da se meta prisluškivanja. Naravno, ovo mogu biti i znaci problema koji može nastati u samom telefonu. Ali bez obzira na sve, savetujemo vam da za svaki slučaj proverite u servisu da li postoji neki problem.

Kako da nadmudrite moderne prisluškivače

Znakovi koje smo gore naveli mogu biti posledica prisluškivanja, ali i hardverskih, ili softverskih problema samog telefona. Takođe, najsavremeniji prisluškivači su veoma dobro osmišljeni, tako da postoje male šanse da prilikom prisluškivanja naprave navedene propuste. Međutim, hakeri su osmislili novi, sigurnije metode koje vam mogu pokazati da li vas prisluškuju. Naime, ukucavanjem posebnih kodova možete proveriti da li su informacije sa vašeg telefona dostupne, odnosno prosleđene još nekom.

Na primer, ukoliko ukucate *#06# pojaviće vam se višecifreni broj. Zapamtite poslednje tri cifre. Zatim, u podešavanjima telefona pronađite stavku IMEI. Ukoliko su poslednje tri cifre iste kao i cifre sa koda koji ste dobili, to znači da vas niko ne prisluškuje. Međutim, ukoliko se cifre razlikuju, to znači da vas neko prisluškuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *