Kada se koristi zastava Srbije?

Zakon jasno definiše vreme i načine upotrebe državne zastave, ali to u praksi često nike slučaj. Prema Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije definisano je da se zastava Srbije koristi isključivo u razmeri 3:2 i mora da bude pravougana. Zakonom je propisano da se zastava ne sme koristiti kao podmetač, draperija, prostirka, zavesa ili podloga. Ona ne sme da ss koristi za prekrivanne drugih predmeta nito da se ukrašavaju govornice, kao ni kancelarijski stolovi.

Državna zastava sme da se koristi u formi stone zastavice. Zakon zabranjuje upotrebu oštećenih i nepodobnih zastava. Tokom dana se zastave smeju isticati, dok noću moraju da budu adekvatno osvetljene. Kod nas je primetno da i neke državne institucije zastavu ne koroste pravilno, jer zastava mkra da se vije pod pravim uglom uspravno u odnosu na jarbol. Međutim, u praksi to često nije slučaj.

Međutim, u susednoj Crnoj Gori postoje određeni propisi za isticanje državnih obeležja.

Isticanje zastave Crne Gore

U Crnoj Gori je prošle godine stupilo na snagu zakonsko rešenje kojim su predložene izmene dovele do slobodnije upotrebe i isticanja nacionalnih simbola manjina u Crnoj Gori. Ovo pitanje je bilo od ključne važnosti, jer se često dovodilo u pitanje i dovosilo je do tenzija na crnogorskoj političkoj sceni, a često su i turisti kažnjavani.

Kako je regulisana primena nacionalnih simbola u Crnoj Gori?

Zakon Crne Gore o primeni nacionalnih simbola predviđa da se u onim opštinama gde je većinsko stanovništvo manjinski narod il manjinska nacionalna zajednica, na državnim i lokalnim institucijama, unutar službenih prostorija i u salama za venčanja trebalo bi da se stalno viori zastava manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice i državna crnogorska trobojka. Prodaja zastava je zastupljena širom Crne Gore, a kako tvrde tamošnji prodavci, raste prodaja zastava u vreme velikih takmičenja ne samo na prostoru Crne Gore, već i za vreme evropskih i svetskih prvenstava, a posebno je veliki broj zainteresovanih kupaca na dan kada se slave pobede nacionalnih timova Crne Gore kada je primetan povećen broj pretraga na internetu za “zastava kraljevine crne gore prodaja“.

Crnogorska zastava ima tradiciju dugu oko šest vekova!

Tradicija duga više od 600 godina vezuje se za zastavu Crne gore. A to se posebno odnosi na crveni barjak koji je predstavljao državu Crnojevića. Ipak, crvena je dominantna boja u skoro svim državnim crnogorskim simbolima i ova simbolika traje skoro čitav jedan milenijum.

Ipak, nije još uvek poznato kako je izgledal prva zastava kraljevine Crne Gore. Prodaja zastava i njihovo kopiranje u to vreme nije bilo moguće, jer se radi o početku 11. veka, ali prema sačuvanim istorijskim podacima poznato je da su Crnogorci prvu zastavu dobili još od Svetog apostola Petra.

Heraldičari potvrđuju simboliku crvene boje u crnogorskim državnim obeležjima, a poznato je da prva crnogorska zastava datira još iz doba dinastije Balšića. Zna se i da je grb Bališića bila sedmokraka zvezda koja se nalazila na trouglastom crvenom štitu. Srebrni vuk sa isplaženim jezikom izlazi iz zlatne krune i nalazi se iznad srebrne kacige. Plašt je bio srebrno-crvene boje.

Zato ne iznenađuje što je i danas sačuvana crvena boja na državnoj zastavi Crne Gore i što je dominantna boja na svim državnim simbolima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *