Kada je pravo vreme za kupovinu uglja?

Kada primpremate ogrev za svoje domaćinstvo ili svoju stambenu zajednicu? Dok oni koji su povezani sa gradskim toplanama o tome ne razmišljaju, privatne kotlare moraju da se obezbede na vreme i da misle unapred o grejnoj sezoni. Upravo zbog toga se i postavlja pitanje kada je najbolje kupiti ugalj.

S obzirom na činjenicu da se dešavaju različita previranja, postoje priče da će ugalj biti u deficitu. Ovo može da se dogodi ukoliko zastanu iskopi, prevoz, skladištenje, budući da su prirodne rezerve i dalje na visokom nivou. Ali, shodno drugim faktorima, treba misliti unapred. Letnja sezona, osim za odmor, trebalo bi da se iskoristi i za pripremu nadolazeće zime.

Leto je svakako najbolji period da se obezbedi ugalj za zimu jer je tada cena po toni uglja najpovoljnija. Suvo i toplo vreme je najbolje za njegov istovar, a onda i skladištenje, pa tako nećete imati problema, niti razmišljanje o tome da li je vlaga došla u dodir sa njim. Ujedno se može i dodatno prosušiti, što će mu obezbediti višu kalorijsku vrednost. Drugi razlog zašto je leto dobar period za kupovinu uglja jesu cene. Stvoarišta za prodaju uglja uvek imaju niže cene za ugalj u letnjim mesecima u odnosu na cene koje su važeće za jesen i zimu, tj. samu grejnu sezonu, pa se na ovaj način ostvaruje znatna ušteda. A koju vrstu uglja obezbediti i uzeti?

Koje vrste uglja postoje?

Prema određenim kriterijumima određuju se i različite vrste uglja. Podela koja je najzastupljenija jeste na treset, lignit, na mrki i na kameni ugalj. Mrki ugalj, tj. vrste mrkog uglja su kod nas najzastupljenije kada govorimo o upotrebi za ogrev.

Mrki ugalj ima visoku kalorijsku vrednost, odnosno, kalorijske vrednosti koje su potrebne za veće ili manje sisteme grejanja. Pored toga, ne zahteva česta loženja, pa ga to čini odličnim izborom kako za domaćinstva, tako i za veći deo industrije. Za industriju se koristi i kameni ugaj, koji zbog visoke kalorijske vrednosti sluJi za dostizanje visokih temperatura. Upravo zbog toga je njegova upotreba za grejanje smanjena, osim kod sistema koji su otporni na visoke temperature.

Lignit ili, kako se drugačije naziva, „drveni ugalj“ koristi se često u domaćinstvima sa sopstvenim sistemom grejanja, u stanovima i kućama. Ima potrebnu kalorijsku vrednost, a za sobom ostavlja minimalnu količinu pepela, što ga posebno odgovarajućim čini za domaćinstva koja nemaju izdvojene kotlare i prostorije za ogrev.

Treset je vrsta uglja koja ima visok procenat vlage, nisku kalorijsku vrednost, pa je njegova upotreba u svrhe grejanja neznatna.

Koja vrsta uglja je najbolja za ogrev?

Kao što smo već i naveli, mrki ugalj je najzastupljeniji za ogrev, posebno u stambenim jedinicama sa sistemom privatnog centralnog grejanja, kao što su zgrade. Međutim, ono po čemu se određuje potrebna vrsta uglja jeste njegova kalorijska vrednost. Ta optimalna kalorijska vrednost iznosi oko 18 500 kj/kg i na osnovu toga se bira. To su recimo vrste uglja koje se eksploatišu iz rudnika Jasenovac, Štavalj, Banovići, čije se kalorijske vrednosti kreću oko ove brojke i zbog čega se često baš te vrste uglja traže na stovarištima.

 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *