Izbor odgovarajuće torbe za školu 

Prilikom opremanja vašeg mališana za novu školsku godinu uz mnoštvo odluka koje ćete morati da donesete i izbora koje ćete morati da napravite odabir odgovarajuće torbe za školu koja predstavlja jedan od najvažnijih, preko koga ne biste trebali lako da pređete i koji će zahtevati posebnu pažnju kako biste mu obezbedili odgovarajuću udobnost i osigurali pravilan fizički razvoj.

Jedan od glavnih uzroka pojave deformiteta kod školske dece, posebno onih koji se tiču kičme, jeste upravo velika težina tereta koja ona svakog dana nose na svojim leđima, kao i način na koji ga nose. Kako biste izbegli da vaše dete bude još jedna negativna statistika na sistematskom pregledu, potrebno je da povedete računa o sledećim stvarima:

Izbor odgovarajućeg modela torbe za školu

Na prvom mestu neophodno je da torbe za školu budu prilagođene uzrastu i građi deteta. Dno torbe ne sme se nalaziti ispod linije struka struka, dok vrh ne sme da prelazi visinu ramena. Široke naramenice će obezbediti da se težina pravilno rasporedi i smanjiti opterećenje samo pojedinih grupa mišića, dok će kod uskih previše pritiska biti prebačeno na samo jedan deo tela. Podesive naramenice, koje pritom imaju i postavu samo će dodatno doprineti osećaju udobnosti kod deteta. Posebnu prednost predstavljaju pojasevi u predelu grudi i struka, koji nisu karakteristični za sve modele, ali čije prisustvo pruža više oslonca, tako da torba za školu nema previše slobodnog hoda ni u jednu stranu, što direktno doprinosi lakšem održavanju ravnoteže. 

Izbor materijala

Prilikom izbora materijala potrebno je obratiti pažnju na nekoliko različitih odlika. Pre svega na težinu, jer je dodatna težina poslednja stvar koju želite, a potom i na postojanost i debljinu, jer će se ranac svakodnevno habati pa je potrebno uveriti se da materijal od kog je napravljen to može i da izdrži. Svakako da se od torbe za školu ne očekuje da bude vodootporna, ipak, ne očekuje se ni da se udžbenici nakvase već posle nekoliko kapi kiše. Kako se dete ne bi previše znojilo prilikom nošenja torbe za školu, preporučljivo je da deo koji je prislonjen uz leđa bude izrađen od materijala koji lako propušta dovoljno vazduha. 

 

Važni detalji 

Ukoliko se dvoumite između više modela različitih proizvođača a sličnih karakteristika, obratite pažnju na sitnice koje mogu biti od velikog značaja za vašeg mališana. Postojanje rastegljivih bočnih džepova će mu znatno olakšati pristup i odlaganje flaše za vodu, maramica ili rukavica tokom zimskog perioda, dok će ga  štipaljka za ključeve sprečiti da ih izgubi. Reflektujuće površine na spoljašnjoj površini torbe za školu pružaju dodatnu sigurnost u saobraćaju, posebno tokom zimskog perioda, kada se ranije smrkava a kvalitetniji rajsferšlusi osiguraće da i dodatni džepovi budu jednostavni za upotrebu i ispravni tokom perioda korišćenja torbe za školu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *