Ispitivanje vegetarijanskih namernica na tržištu

U današnjici, sve je više ljudi koji konzumiraju vegetarijansku ishranu u želji da blagotvorno deluju na sopstveno zdravlje.

Pre svega ljubav prema vegetarijanstvu proističe iz etičkih razloga, a zatim iz potrebe da se pojača imuni sistem i poboljša vitalnost organizma. Biti vegetarijanac znači biti human, imati ljudskost i težiti ka zdravoj ishrani i očuvanju planete. 

Vegetarijanstvo kao putanja ka zdravlju 

Ovaj vegetarijanski doprinos duhovnom razvoju čoveka i neograničenost u uživanjima pre svega biljnih namirnica takođe je i odlična prevencija od bolesti kardiovaskularnog sistema i tumora. Konzumacija biljne ishrane smanjuje opasnost od pojave dijabetesa, raka, a telo biva podmlađeno, puno snage i spremno za dostignuća. Nasuprot tome, konzumacija mesa i životinjskih prerađevina oduzima snagu. 

Šta se može naći na vegetarijanskom meniju

Osnovni izvor hranljivih materija kod vegetarijanske ishrane jesu orašasti plodovi, mahunarke i jaja, voće i raznovrsno povrće. U poređenju sa grickalicama, fast food hranom i prekomernom konzumacijom slatkiša, vegetarijanska ishrana generalno će pružati normalno funkcionisanje organizma. No, i u ovakvoj ishrani čovek mora biti pažljiv usled raznih prevara na tržištu, pojavi gmo namirnica i prekomernoj upotrebi pesticida u poljoprivredi.  

Laboratorije i prehrambena testiranja

S postojanjem laboratorija za kontrolu i procenu hrane, konzumacija namirnica može biti sigurnija. Laboratorije sa svojom izvanrednom opremom mogu izvršiti efikasno razne analize obezbedivši pouzdanu uslugu. Procene gotovo svih vrsta namirnica mogu se vršiti kroz parazitološke, hemijske, molekularne i druge aspekte. Laboratorijska ispitivanja najpre se vrše na biljnim usevima i proizvodima od žitarica, raznim uljima, pčelinjim proizvodima, voćnim sokovima, začinima, alkoholnim pićima, mlečnim i životinjskim proizvodima. Međutim, posebno opremljene laboratorije omogućavaju i ispitivanja hemijskih osobina ambalaže za čuvanje namirnica. U velikim gazdinstvima, proizvođači mogu svoje proizvode u potpunosti testirati uz pomoć laboratorije, a zatim ih plasirati na tržište kao organske i zdrave hrane uz dobijeni sertifikat.

Hrana iz prodavnica koja ubija 

Vegetarijanci najčešće kao zamenu za meso konzumiraju soju, no mnogi sojini proizvodi mogu biti genetski modifikovani. Nagomilavanje u prodavnicama raznih gmo namirnica, ali i onih koje su prepune hormona, pesticida, veštačkih boja uveliko štete ljudskom zdravlju. Osnovno pitanje je šta je danas zdrava hrana i gde kupiti takvu? Kvalitet biljne hrane je uveliko umanjen, ali i mesa, jaja i druge tržišne robe. Upoređujući proizvode dolazimo do zaključka da u današnjici nije bezbedno jesti hranu životinjskog ali ni onu biljnog porekla. Svako od vas na voću treba gledati etikete, zatim na upakovanim namirnicama pročitati sastojke i opise proizvoda. Da li je naznačeno da je hrana organska, da je uzgajana na farmama ili su u pitanju potpuni hemijski proizvodi? Lepa pakovanja, elegantne i zanimljive limenke postavljene su na police većine trgovinskih radnji. No, većina od njih puna je GMO sastojaka, veštačkih aroma i štetnih emulgatora. Prilikom kupovine voća ili povrća ne možemo biti sigurni da li su korišćeni herbicidi i razni otrovi ne samo u prehrambenim sirovinama već i u stočnoj hrani, semenu i zemljištu. Usled svega ovoga, do kvalitetne hrane u današnjici teško je doći, bio neko vegetarijanac ili ne. Modifikovano seme ulazi u svakodnevnu ishranu čoveka bez detaljnijih ispitivanja o štetnosti i rizicima. Eko sistem je uveliko narušen a ljudsko zdravlje kupovinom namirnica u trgovinskim radnjama ugroženo. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *