Idealne zavese za svaku prostoriju- kako jednim modelom objediniti sve stilove?

Zvuči kao nemoguća misija? To jeste bio slučaj pre nekoliko godina. Međutim, danas, kada dizajneri enterijera svakodnevno dolaze do novih, jednostavnijih i modernijih stilskih rešenja, moguće je jednim modelom zavesa opremiti svaki prozor u domu i savršeno ih uklopiti u svaki enterijer. Zebra zavese su se na tržištu pojavile kao vrsta rol zavesa, da bi postale apsolutni favorit svakome ko se bavi uređenjem životnog ili poslovnog prostora. Lakoća upotrebe i održavanja, mnogo mogućnosti koje ove zavese pružaju i veliki izbor boja i dezena samo su neki od razloga zbog kojih se klijenti sve češće odlučuju za njih, umesto za neka od klasičnijih rešenja.

Zebra zavese- najbolje odlike zavesa i roletni u jednom proizvodu

Baš ta kombinacija je i bila idelja vodilja dizajnera koji su kreirali zebra zavese. Naime, uz njih nema potrebe za dodatnim tanjim zavesama ili glomaznim draperijama, ali ni za spoljnim ili unutrašnjim roletnama kojima bi se prostorija zamračivala. Na kvalitetnom i dugotrajnom rol mehanizmu nalaze se horizontalne trake tanjeg i debljeg platna, po kome su ove zavese i dobile ime. Spuštanjem i podizanjem zavese korisnik lako kontroliše količinu svetlosti koja će uću u prostoriju. Naime, spuštene zavese propuštaju dnevnu svetlost kroz tanku tkaninu, ali postoji mogućnost dodatnog spuštanja tako da se trake tanke tkanine sklope iza traka debelog tekstila, pa će zavese potpuno zamračiti prostoriju. Jedan od razloga popularnosti zebra zavesa jeste i veliki izbor dezena i boja u kojima dolaze. Na tržištu se mogu naći modeli sa tanjim ili debljim prugicama, šarenim cvetnim motivima ili diskretnijim opcijama koje se mogu uklopiti i u poslovni prostor, ali i kombinacijama boja koje su adekvatne za dečiju sobu. Ipak, najpopularniji su jednobojni modeli koji lepo pristaju uz minimalistički enterijer. Zebra zavese u neutralnijim, zemljanim nijansama smiruju prostoriju i dodatno ističu boju zidova. Jače boje, kao što su ljubičasta ili zelena, unose živahnost i odlično se uklapaju u moderno uređene dnevne sobe. 

Jednostavno održavanje kao recept za godine svakodnevne upotrebe

Zebra zavese su jako priuštive, naročito ako se u obzir uzme kvalitet njihove izrade. Kao i ostali modeli rol zavesa, one koriste mehanizam namotavanja i razmotavanja platna. Rol mehanizam je jednostavan, većinom mehanički, pa ga je gotovo nemoguće pokvariti. Uz to, ne zahteva nikakvo dodatno održavanje ili podmazivanje. Platno od kojeg su same zavese izrađene je izuzetno otporno na habanje i flekanje. Takođe, ova kombinacija tkanina ne upija mirise, duvanski dim ili prašinu kao što to čine klasični modeli zavesa ili roletni. Samim tim, nije ih potrebno često dubinski čistiti, već je dovoljno da se prebrišu mekom krpom i čistom vodom. Pranje u mašini nije preporučljivo, jer može oštetiti tkaninu i mehanizam rolanja zavese. Takođe, ovo platno se može usisati, ukoliko se usisivač može podesiti na blagu snagu usisavanja. Jače usisavanje će pogužvati tkaninu, pa zavese neće izgledati uredno. Najzad, zebra zavese se mogu čistiti i paročistačem podešenim na najnižu temperaturu pare. Veće temperature mogu oštetiti plastificirana vlakna u trakama tanje tkanine i narušiti izgled zavese. 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *