Evo šta treba da znate ako želite bazen u dvorištu

Koliko ste puta pomislili kako bi bilo lepo da imate bazen u sopstvenom dvorištu?

Pa zašto ga onda konačno ne nabavite?

Posedovanje bazena već odavno ne predstavlja luksuz. Jedino što vam je potrebno je prostor na kome će se on nalaziti i malo uzbuđenja što ćete ovo leto moći da uživate i rashladite se na pravi način.

Ukoliko vam ideja o bazenu u dvorištu zvuči primamljivo i potrebne su vam dodatne informacije o nabavci i posedovanju istog, nastavite sa čitanjem ovog teksta. U nastavku smo sa vama podelili savete za odabir i efikasno održavanje bazena.

#1 Koji bazen odabrati?

Kada birate bazen koji će ovog, ali i svakog narednog leta, biti centralni deo vašeg dvorišta i glavno mesto okupljanja porodice i prijatelja, pred sobom imate veliki izbor.

Prvo što morate da odlučite je da li želite ugradni – betonski bazen, ili vam je dovoljan i montažni. S obzirom na to da je betonski bazen velika investicija i da je potrebno u proseku 8 nedelja da se napravi, možda je bolje da to ostavite za sledeće proleće i ove godine uživate u montažnom bazenu.

Kada se kaže montažni bazen ne misli se samo na jedan bazen – postoji više vrsta montažnih bazena, a najpoznatiji je montažni bazen sa čeličnom konstrukcijom. On može biti različitih dimenzija i oblika – pravi se u kružnom i pravougaonom obliku.

Zatim, tu je Easy set bazen ili bazen sa prstenom. Ovo je bazen koji se za razliku od bazena sa čeličnom konstrukcijom, pravi samo u okruglom obliku. Dornja ivica bazena ili prsten se naduvava i na taj način onemogućava da voda izađe van bazena. Jedina mana bazena na naduvavanje je ta što su mu dimenzije ograničene i kreću se do prečnika od 5 metara.

Koja dimenzija bazena je optimalna?

Dimenzija bazena zavisi od nekoliko stvari. Prva je prostor u dvorištu koji imate na raspolaganju, a druga je broj osoba koje će koristiti bazen. Pri kupovini bazena budite sigurni da su mu dimenzije odgovarajuće, tako što ćete izmeriti prostor koji je planiran za postavljanje bazena.

Dečiji bazeni mogu stajati u dvorištu ili na terasi a njihova veličina zavisi od uzrasta dece. Međutim, njihove dimenzije svakako ne premašuju prečnik od 3 metra.

Easy set ili bazeni sa prstenom su idealni za manji broj ljudi, zato što njihove dimenzije ne premašuju prečnik od 5 metara, dok je za one sa brojnijom porodicom ili prijateljima idealan montažni bazen sa čeličnim konstrukcijama koji može dostići prečnik i do 7 metara.

Bilo koji od ovih bazena da odaberete, pre njegovog montiranja neophodno je da pripremite površinu na kojoj će se on nalaziti.

#2 Gde postaviti bazen?

Bazen može stajati na zemlji, travi ili betonu, a kako podloga ispod bazena treba da bude ravna, idealna opcija bi bila beton.

Međutim, ukoliko više želite da bazen bude travnatom delu vaše bašte neophodno je da pripremite podlogu na kojoj će se nalaziti. Podloga treba da bude ravna, pa je neophodno očistiti sve kamenčiće i ostale predmete koje se na njoj nalaze. Na taj način sprečićete da se bazen ošteti ili pocepa.

Takođe, veoma je važna i sunčeva svetlost. Kako bi vam kupanje bilo najprijatnije, pronađite kutak u dvorištu u kojem je sunce u prepodnevnim časovima kako bi se voda u bazenu dovoljno zagrejala, dok je po najvećim vrućinama hlad. Na taj način bićete u mogućnosti da uživate u potpunosti.

#3 Održavanje bazena – naporan ali neophodan korak

Iako je manje zabavno od kupanja i rashlađivanja, čišćenje i održavanje bazena je neophodnan korak kako bi mogli u potpunosti da uživate, pogotovo ako s vremena na vreme ne praznite vodu iz njega. Bazen možete čistiti na nekoliko načina a u praksi se pokazalo da je najbolja njihova kombinacija.

Da li vam smeta lišće i trunje koje preko dana upadne u vodu?

Jednostavno rešenje za ovo je korišćenje mreže koja je postavljena na štap. Jedino što treba da uradite je da mrežom pređete preko površine vode i na taj način će sva nečistoća ostati u mreži.

Takođe, veoma efikasnim se pokazalo korišćenje peščane pumpe koje se prikašne na bazen i filtriraju i prečišćavaju vodu.

Dobro poznata metoda održavanja vode bazena čistom za koju smo svi čuli je korišćenje hlora. Dok javni bazeni koriste velike količine hlora, za manje privatne bazene preporučuje se korišćenje organskog hlora u granulama ili tabletama, a najviše se koristi plutajući hlor.

Kako bi što manje prljavštine dospelo do vode, nabavite prekrivač za bazen koji ćete postaviti preko noći i danima kada ne koristite bazen. Na taj način ćete imati mnogo manje posla oko čišćenja vode.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom informisali o tome šta vam je sve potrebno za prvailno održavanje bazena i da smo vam pomogli da odlučite koji bazen je najbolji izbor za vaše dvorište.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *