Etažno ili parno grejanje?

Čini se da je sve manje onih ljudi, koji se odlučuju za grejanje na struju, prosto zato što je ono manje isplativo. 

Međutim, budući da na tržištu mogu da se nađu različiti radijatori, koji su namenjeni i za parno grejanje i za etažno, to nije čudno što se neko odluči za jednu, a neko za drugu opciju. 

Šta je etažno grejanje?

Podrazumeva se da postoje i prednosti i mane ne samo etažnog, nego i parnog ili centralnog, ali i grejanja na struju. 

U principu, svakako da su radijatori od ključne važnosti i za etažno i za parno grejanje, ali je praktično jedina mana koja se izdvaja kada je u pitanju etažno grejanje vezana za troškove. Na svu sreću, ti troškovi su isključivo vezani za ugradnju, odnosno za početno ulaganje, jer je ta opcija nešto skuplja. Naravno da je bolje uvesti ovu vrstu grejanja prilikom useljenja ili renoviranja određenog objekta, kako troškovi ne bi bili još viši. 

Podrazumeva se da etažno grejanje uključuje i određenu vrstu pumpe, pa se u tom smislu uvek preporučuje da radijatori budu pažljivo odabrani i ugrađeni od strane stručnih lica, ukoliko neko odluči da konkretni prostor zagreva na taj način. 

Jedna od značajnih prednosti ove vrste grejanja svakako je i svakako su i kasniji troškovi, koji su ipak niži nego kada je u pitanju grejanje na TA peći ili parno grejanje.

Prednosti i mane centralnog grejanja 

Takozvano parno ili centralno grejanje je u mnogim stambenim prostorima uglavnom zastupljenije. Posebno u gradovima. 

Kao i kod etažnog, tako i ovde radijatori igraju vrlo značajnu ulogu, to jest primarno njihov kvalitet. Poznato je da su ranije takozvani tučani radijatori bili najbolji, a zatim su se na tržištu pojavile nove vrste, tako da postoje danas čak i panelni radijatori, ali i drugi. 

Kada je u pitanju centralno ili parno grejanje, često se događa da računi ne budu tako mali i ono što mnogima smeta jeste što toplane, na koje je povezan određeni stan, kuća ili bilo koji drugi prostor, u toku cele godine dostavljaju račun za utrošak daljinskog grejanja, što i te kako utiče na budžet pojedinaca. Ipak, istini za volju, u mnogim gradovima širom naše zemlje je jasno definisano kada je grejna sezona, pa radijatori često bivaju hladni u vreme kada napolju baš i nije tako toplo, te iz tog razloga mnogi ljudi koji u stambenom ili poslovnom prostoru koriste uslugu centralnog grejanja i te kako sve to osete kada stigne zima preko računa. Naime, oni tada obično dogrevaju određeni prostor ili grejalicama ili se koriste uljani radijatori, što naravno odmah podiže i troškove života. 

Kvalitet radijatora je vrlo značajan 

Baš zato što je vrlo bitno kakvi će radijatori biti ugrađeni, a bez obzira da li se neko odluči za etažno ili centralno, odnosno parno grejanje, uvek je bolje ranije se konsultovati sa majstorom koji će ih i ugrađivati. Na osnovu najpre samog prostora, a odmah zatim i finansijskih sredstava koje vlasnik tog prostora ima na raspolaganju, majstori koji će se baviti uvođenjem grejanja u određeni prostor svakako će klijentu preporučiti koji su radijatori najbolji u toj situaciji. 

Pored toga što nema nikakve sumnje da radijatori igraju vrlo značajnu ulogu u kvalitetu grejanja, takođe je važno voditi računa i o tome gde će oni biti postavljeni u određenom prostoru. Upravo iz tog razloga se uvek preporučuje da majstor koji će uvoditi grejanje u kuću ili stan, odnosno u bilo koji drugi objekat, prvo izvrši procenu i razgovara sa klijentima o tome koji radijatori njih interesuju, odnosno šta žele da postignu ugradnjom grejanja u taj prostor.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *