Dugotrajni stres – opasan rizik po zdravlje

Odavno je poznato da stres nije dobar za organizam, pogotovu ne dugotrajni stres. Kada je organizam mlađi, on više trpi, ali što više trpi posledice po zdravlje mogu da budu velike i štetne.

Stručnjaci pokušavaju da ukažu na brojne negativne posledice koje mogu da izazovu nervoza i napetost, a stres ne zaobilazi ni mlade ni starije, ni decu, pa ni trudnice. Fizička manifestacija stresa često ukazuje na mentalne probleme sa kojima se organizam bori, ali sa kojima ne može da se izbori.

Onoga trenutka kada vam se na koži pojavi upozorenje, kada vaš digestivni sistem ne radi kako treba ili kada osećate stalne glavobolje, znajte da se stres nagomilao i da je organizam prezasićen. U takvim situacijama bi trebalo da se zapitate o svojem zdravlju, jer usled dugotrajnog stresa ono može biti i te kako narušeno.

Fizički pokazatelji stresa

Veliki pritisak na poslu i kod kuće, nervoza i napetost, jurnjava na sve strane, manjak sna i manjak odmora idealna su podloga za narušavanje zdravlja. Stručnjaci posebno ističu da je ugrožen čitav organizam koji trpi stres, a kada se ispolje fizički pokazatelji, onda znajte da su napetost i nervoza dostigle krajnji nivo.

Kod odraslih osoba stres se često manifestuje na koži, pri čemu je česta pojava akni. Takođe, kada ste stalno napeti, vaši mišići počinju da se zatežu, pogotovu mišići u predelu vrata, leđa i lica, pri čemu se javljaju glavobolje. A kada stres utiče na digestivni sistem, onda su izvesni problemi sa želucem. Mučnina u stomaku, pad imuniteta, ekcem i druge upale kože samo su neki od fizičkih manifestacija psihičkih problema.

Ukoliko primećujete često javljaju neki od navedenih fizičkih simptoma stresa i da isti nisu vezani samo za glavobolju, već osećate i mučninu u stomaku, trebalo bi da imate na umu da je u ovakvim situacijama pomoć stručnjaka i te kako važna. Sprečite da vam stres ugrozi zdravlje. Budite obazrivi, posavetujte se sa stručnjacima, nađite načine da upravljate stresom.

Bolovu u želucu

Ako vas često muči digestivni sistem, ako imate problem sa varenjem i povremeno osećate mučninu onda znajte da su sve to simptomi stresa, a nervoza i napetost su postali trajno stanje. Grčevi u želucu takođe mogu da budu pokazatelj stresa, ali i nadutost i bez razloga, kao i opstipacija.

Promene na koži

Kada je fizička manifestacija stresa na koži u pitanju, onda su učestale pojave akni, bez obzira na životnu dob. Takođe, povremeno se u ovakvim situacijama pojavljuje ekcem na koži ili psorijaza, ali i perutanje kože je jedan od simptoma stresa. Upala kože, masna koža i pečati koji se perutaju jasan su pokazatelj da je vaš organizam pod stresom.

Glavobolja i migene

Redovne migrene i glavobolje, tup bol u glavi i stalna napetost u mišićima vrata samo su neki od simptoma koji ukazuju da ste određeno vreme pod stresom. U takvim situacijama vaši živci su na izmaku, a ako ste često fizički iscrpljeni bez razloga, onda je dugotrajni stres doveo i do pojave anksioznih misli, a nekada može doći i do depresije.

Preporuka: Sva blagotvorna dejstva mača čaja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *