Dr Vladimir Cizelj i VLATACOM: Inovativna rešenja za pametnu kontrolu saobraćaja

Link: https://unsplash.com/photos/Xbh_OGLRfUM

 

Da li ste se nekad sedeći u svom autu u nepreglednoj koloni automobila i čekajući zeleno svetlo na semaforu pitali može li se problem saobraćajnih gužvi i saobraćajnih “čepova” pametnije rešiti? Naš tempo i način života, rada, putovanja i korišćenja slobodnog vremena se promenio u odnosu na prethodne decenije, a saobraćaj je ostao isti. 

Broj vozila se s godinama namnožio u našim gradovima i svakoga dana gubimo neverovatne količine novca, goriva, vremena i zagađujemo životnu sredinu zaglavljeni u saobraćajnim gužvama i uzaludno kružeći u potrazi za parkingom. Detektovanje vozača koji je napravio prekršaj takođe zavisi od ljudskog faktora. Može li tehnologija zameniti ljude koji se bave kontrolom saobraćaja? Kada ćemo napustiti zastarele obrasce ponašanja kada je upravljanje saobraćajem u pitanju? Institut VLATACOM i stručnjaci koje je okupio dr Vladimir Cizelj već godinama rade na razvijanju pametnih tehnologija za kontrolu saobraćaja.

Naši stručnjaci razvijaju pametne sisteme

Institut VLATACOM je prešao put od preduzeća preko naučnog centra da bi postao prvi privatni srpski razvojno-istraživački institut koji je od 2015. zvanično sertifikovan u polju informaciono-komunikacionih tehnologija. Integracija multisenzornih rešenja, kao i obrada pametnih signala slika i radio-talasa samo su neka od polja delovanja na čijem razvijanju, integraciji i implementaciji rade eksperti koje je okupio dr Vladimir Cizelj. U spomenutim tehnološkim oblastima VLATACOM je i profesionalni partner na polju državne bezbednosti, a sistemi proizvedeni i usavršeni na ovom institutu koriste se širom sveta.

ORAO je platforma koja nije isključivo namenjena za nadgledanje i analiziranje saobraćaja, već predstavlja širu platformu koja objedinjuje razne komponente tzv. “pametnog grada”. Između ostalog, ovakav sistem je zadužen za detekciju saobraćajnih tačaka zagušenja, pametan parking, automatsko prepoznavanje registarskih tablica i RFID odnosno identifikaciju putem radio frekvencije očitavanjem “smart” nalepnice, taga, odnosno pločice.

Sistem za upravljanje saobraćajem kojim se sprovode pametne odluke

VLATACOM-ov sistem za upravljanje i kontrolu saobraćaja integriše semafore za vozila i semafore za pešake, tastere i magnetne petlje (čiji je integrator, ne i proizvođač). Podsistem pruža kontrolu nad saobraćajem tako što obezbeđuje centralni monitoring i upravljanje semaforima preko Komandnog kontrolnog centra i rezervnog centra u hitnim nepredviđenim slučajevima. Putem kontrolnog centra se na daljinu ili manuelno može upravljati semaforima kada dođe do situacije da je potrebno uključiti režim “zelene ulice” radi brze intervencije ili onemogućavanja rada semafora ako za tim postoji potreba.

Osim toga, ovaj pametni sistem obaveštava nas i o kvarovima semafora, stvaranju saobraćajne gužve, nesrećama na putu, o blokiranim putevima i problemima na raskrsnicama i petljama. Još jedna prednost ovog sistema je što može da identifikuje najkraću rasterećenu rutu do željenog odredišta što je veoma korisno za vatrogasne i policijske službe, kao i za intervencije hitne pomoći. Izračunava vreme putovanja od tačke A do tačke B i pomoću ovog sistema instituta VLATACOM osnivača dr Vladimira Cizelja mogu se planirati tokovi saobraćaja, ali i pametan parking, pa čak i identifikovati zagađenje izazavano saobraćajem.

 

Link: https://unsplash.com/photos/yvfp5YHWGsc

Automatski čitač tablica i njegove brojne primene

Policijski službenik usled raznih faktora može naići na poteškoće prilikom čitanja registarske tablice. Postoji li uređaj koji bi mogao zameniti čoveka i brže i preciznije detektovati oznaku na tablici čak i kada uslovi nisu najpovoljniji, a vozilo je u pokretu? Automatski čitač tablica instituta VLATACOM dr Vladimira Cizelja radi bez greške prepoznajući sve tablice vozila koja se kreću do 180 kilometara na čas bez obzira da li je dan ili noć i kakvi su vremenski uslovi. Uređaj se zasniva na tehnologiji optičkog prepoznavanja karaktera.

Koje su karakteristike ovog pametnog čitača? Sposoban je za automatsko otkrivanje prekršaja u saobraćaju kao što su prolazak kroz crveno svetlo, prekoračenje brzine i zloupotreba ograničenih zona. Radi uz pomoć softvera za prepoznavanje registarskih tablica i softvera za otkrivanje prekršaja u saobraćaju. Njegov podsistem obezbeđuje i otkrivanje transportnih vozila bez tablica, kao i ukradena i vozila koja su prijavljena kao izgubljena, a može da pomogne i u istrazi za traženim licima.

Kako će izgledati budućnost saobraćaja i njegove kontrole? Nesumnjivo je da će biti sve rasprostranjeniji samovozeći automobili (poluautonomni ili potpuno autonomni), parking mesto ćemo moći obezbediti sebi na klik, a kritična mesta i incidente u saobraćaju regulisaće sistemi za monitoring koji će biti sve pametniji što više podataka budu imali. Najkraće, najbrže i bez bespotrebnog zagađenja i trošnjenja dragocenih resursa – to će biti odlike saobraćaja u budućnosti. Sve će to biti moguće umrežavanjem i prikupljanjem velike količine podataka, ali i njihovim pametnim korišćenjem, upoređivanjem i analiziranjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *