Donosimo vam kompletan vodič za kupovinu zimskih guma

Iako još uvek ne razmišljamo o zimi (čini nam se kao da je prethodna tek nedavno završena), postoje neke stvari koje nas teraju da na trenutak zaboravimo na sadašnjost i fokusiramo se na planiranje nekoliko meseci unapred, a auto gume su definitivno jedna od njih. S obzirom na to da nije reč o investiciji koja je gotovo neprimetna za naš džep, kupovinu i zamenu guma na automobilu nešto je što ipak treba isplanirati makar nekoliko meseci unapred. Upravo zato, budući da je neophodno koristiti zimske auto gume od 1. novembra do 1. aprila, sasvim je u redu već sad se pozabaviti informisanjem o tome kako pronaći gume koje će ispuniti sve što se od njih tokom zimskih meseci očekuje – snalaženje na snegu, ledu ili poledici, ali i pružanje sigurne i bezbedne vožnje u svim tim uslovima. 

Ukoliko i vas u narednom periodu očekuje kupovina novih auto guma, u nastavku teksta otkrijte sve korisne informacije koje će vam olakšati pripremu vašeg četvorotočkaša za zimu.

Kada treba staviti zimske auto gume?

Pre svega, hajde da odgovorimo na pitanje kada je pravo vreme za stavljanje zimskih guma: Ako stavimo po strani period od 1. novembra do 1. aprila kada je zakonski propisana upotreba zimskih guma, još jedan važan uslov je i temperatura – kada se spusti ispod 7 stepeni, vreme je za zimske auto gume. Razlog ovome je jednostavan – letnje gume su drugačijeg dizajna i samim tim nisu prilagođene vožnji u zimskim uslovima što može dovesti do ugrožavanja bezbednosti samog vozila, a samim tim i učesnika u saobraćaju. 

Koja je razlika između letnjih i zimskih guma?

U vezi sa prethodnim, treba naglasiti da se letnje i zimske auto gume razlikuju pre svega po dubini šare koja je osmišljena da bi se guma prilagodila podlozi po kojoj se kreće. Zimske gume imaju dublju šaru od 4 mm pa naviše što obezbeđuje bolje prijanjanje uz tlo što dalje obezbeđuje zaštitu od proklizavanja koja je preduslov sigurne vožnje tokom zimskih meseci. Poređenja radi, letnje auto gume imaju dubinu od minimum 1,6 mm.

Šta znače oznake na auto gumama?

Prečnik, visina gume i širina felne najvažnije su stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine zimskih guma. Ove oznake lako možete primetiti na bočnom zidu gume i na taj način pronaći model koji odgovara vašem automobilu. Ukoliko i dalje niste sigurni da ste napravili odgovarajući izbor, konsultujte se sa prodavcem ili pronađite potrebne informacije u priručnicima koje ste dobili prilikom kupovine vozila u kojima je jasno naznačeno koje auto gume odgovaraju vašem automobilu. 

Šta je indeks nosivosti auto guma?

Indeks nosivosti auto gume označava maksimalno opterećenje koje guma može da podnese. Primera radi, ukoliko je indeks nosivosti 82, to znači da je opterećenje koje guma može da iznese 475 kilograma. Ukoliko vozilo ima četiri gume taj broj treba pomnožiti sa četiri što daje ukupnu nosivost od 1900 kilograma. 

A šta je indeks brzine?

Indeks brzine auto guma označava najveće opterećenje koje guma može da podnese prilikom maksimalne brzine. Na osnovu prethodnog primera, indeks brzine S znači da auto koji poseduje ovakve zimske gume ne sme preći brzinu od 180 kilometara na sat. Ove tabele lako možete pronaći na internetu, ali jako je važno da prilikom odabira novih guma obratite pažnju na indeks nosivosti i brzine koja je tačno propisana za vaš automobil. Sve što nije u skladu sa tim, ide na štetu vaše bezbednosti prilikom vožnje. 

Još neke važne oznake na zimskim gumama

Osim navedenih, ukoliko želite najbolji izbor guma za svoj automobil, obratite pažnju i na oznake M+S koje označavaju da su gume pogodne za vožnju po blatu (Mud) i snegu (Snow), kao i snežnu pahuljicu oivičenu planinom sa tri vrha koja označava da su auto gume odgovarajuće čak i za oštru zimu.

Još jedna važna oznaka je i TWI (Tread Wear Indicator) koja predstavlja indikator istrošenosti gume. Indikator istrošenosti vidi se u kanalima šare gume gde njegov vrh poprečno preseca šaru. Važno je redovno proveravati da li su i koliko auto gume pohabane, odnosno koliko se smanjio gazeći sloj – na taj način ćete znati kada je pravo vreme da zamenite zimske gume. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *