Dilema: državni ili privatni vrtići, šta odabrati?

Upis deteta u zabavište u današnjem vremenu nameće realnu potrebu razmatranja prednosti koje imaju državni i privatni vrtići, kao i donošenja optimalne odluke. Iako imaju veliki broj sličnosti, ovakve ustanove se zapravo dosta i razlikuju, ali obe vrste pružaju najviši stepen bezbednosti i zaštite dece, njihovo bezbrižno odrastanje uz igru i veliki broj korisnih aktivnosti. 

Mnogi roditelji imaju dilemu da li su i kada bolji izbor državni ili privatni vrtići, što i ne čudi je ponuda izuzetno bogata, ali često i malo raspoloživa s obzirom na veliki broj dece na listama prilikom upisnog roka. Ipak, postoje situacije u kojima se može dati prednost privatnim vrtićima i izlistati veliki broj sličnosti sa državnim, koje raduju roditelje, ali i određene karakteristike koje ih čine popularnijim.

Državni vrtići – kada su dobar izbor?

Kada se upoređuju državni i privatni vrtići, prvi tip ustanova bira se onda kada ne postoje dugačke liste čekanja, ili dete prilikom rangiranja svih parametara i raspoređivanja poena ima mogućnost da bude primljeno u željenom roku. Oni su tradicionalnijeg karaktera, mnogi su savremeno uređeni i inovirani, ali određeni prostori datiraju i od pre nekoliko decenija. 

Karakteriše ih jasan raspored dolaska, izvođenja ranije i izlaska iz vrtića i radno vreme se kreće od jutra do popodneva, uglavnom do 17 ili 18 časova. Cenovno su povoljniji u odnosu na privatne vrtiće u slučaju da oni nemaju subvencije grada za roditelje. 

Kada su pravi izbor privatni vrtići danas?

Mnogo je razloga da u današnjem vremenu budu odabrani upravo privatni vrtići za upis mališana sa svojim vršnjacima. Prvenstveno, upisni rok gotovo da ne postoji osim u slučaju popunjenosti svih kapaciteta, pa samim tim ni liste čekanja kao kod državnih vrtića. Cenovno su  privatni vrtići vrlo slični državnim onda kada država subvencioniše upis dece, pa vraća mesečni deo novca na ime uplate računa, ili plaća određeni procenat, dok ostatak daju roditelji. 

Opremljenost je zaista savremena, objekti su najnovije generacije jer su izgrađeni ovih godina, maksimalno su bezbedni i pružaju veliki broj sadržaja za decu. Nove igračke, krevetići, podovi i zidovi uređeni sa aspekta zabave i naravno bezbednosti privlače mališane i čine ih zadovoljnim. Osoblje je profesionalno i ljubazno, radno vreme duže nego kod državnih vrtića i mnoge ustanove rade vikendom.

Kako doneti najbolju odluku?

Odluka u modernom vremenu koji vrtići su bolji – državni ili privatni, najbolje je doneti razmatranjem svih prednosti, kao i troškova i koristi. Ukoliko dete ispunjava sve uslove da ide u državni vrtić, koji je u blizini kuće ili stana, nema dileme da je to dobar izbor. 

Ako postoje duge liste čekanja, pa se ne može izvršiti upis u tekućoj godini, privatni vrtići su na raspolaganju. Nalaze se uvek na atraktivnim lokacijama, u blizini svih važnih objekata, a istovremeno izvan gradskih gužvi i buke. Ispunjavaju sve potrebe roditelja, grupe dece su manje, a osoblje uvek raspoloženo za saradnju.

Nije uvek lako rešiti dilemu da li su pravi izbor za decu državni ili privatni vrtići, ali danas mnogo benefita pokazuje da nije ni tako teško doneti pravu odluku. Privatne ustanove su popularne i tražene opravdano, zahvaljujući inovativnosti, opremljenosti i savremenosti, maksimalno se prilagođavaju potrebama deteta i roditelja, što je nepogrešiv izbor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *