Da li treba nositi burmu? Mišljenja su podeljena

Jasno se zna da je burma simbol večne ljubavi i zajedništva. Otuda je oblik kruga izabran za sastavni deo venčanja – asocira na doživotnu ljubav, onu koja neće doživeti krah.

Sve ovo jeste tačno, ali opet, sve više ljudi skine burmu par dana nakon venčanja. Pokušali smo da saznamo koji su razlozi za to kroz razgovor sa novopečenim mladencima i onima koje uskoro očekuje venčanje, ali i sa profesionalcima iz Zlatare Tanasković koji svakodnevno razgovaraju sa budućim mladencima.

Zašto bi svi znali vaš bračni status?

Burme nam pokazuju da je neko u braku, a bez i jedne izgovorene reči sa dotičnom osobom. Ipak, postavlja se pitanje da li treba osuđivati ljude koji ne žele da svi znaju njihov bračni status? Nepoznate osobe na ulici, u prevozu, u radnji…

Većina, pak, misli da je nošenjem burme sigurna, da je niko neće uznemiravati i udvarati joj se. I to samo zato što nosi taj čuveni, venčani prsten na ruci. Baš tu se nalazi zamka. Mnogi parovi u nju upadaju i uzimaju stvari zdravo za gotovo. Zaboravljaju da osobi koja im je obećana nije potreban nikakav prsten kako bi ostatku sveta stavila do znanja da je zauzeta. Naravno, ako i kome to želi da pokaže.

Bračni zaveti

Mladenci se na dan venčanja zaklinju na ljubav jedno durgom. Za ljubav koja će doživotno trajati – dok ih smrt ne rastavi. Prema mišljenjima nekih parova, ovi zaveti su jasni i ne mogu se tek tako zaboraviti. Venčani prsten ih asocira na taj njihov veliki dan, svakako. Kao i slike, snimci i sećanje na nezaboravne momente. Tako da nenošenje burme ne znači zaboravljanje na ova data obećanja.

Nenošenje burme ne znači odmah nešto loše

Verovatno vam je nekada prošla kroz glavu misao: ,,Mora da krije nešto čim ne nosi burmu posle venčanja.“, pogotovu ako je u pitanju mladi bračni par. Niko vas zbog takvog razmišljanja ne osuđuje, ali opet… Da li ste pomislili da ta osoba možda radi posao na kom joj smeta da nosi prstenje? Ili da je nekako oštetila burmu i skinula je samo privremeno? Eto još jednog primera koji očigledno pokazuje da nisu svi oni na čijem domalom prstu ne vidite ovaj prsten, a u braku su, neverni. Jednostavno se dešava da se odvoje od tog komada nakita, ali ne i od svoje voljene osobe.

Ali…

Šta god vam rekli, neki od vas se sigurno ne slažu sa ovim razlozima zbog čega nije loše ne nositi burmu. I imate pravo. Pogotovu ukoliko je vašem partneru itekako stalo da oboje nosite burmu i na to gleda kao odraz poštovanja.

Kojoj god strani da pripadate, samo jedno je važno. Da to što mislite je vaše sopstveno mišljenje i da se podudara sa partnerovim. Bez da vam neko treći nameće pravila i utiče na vaše promišljanje.

Na kraju, razmislite da uvek ima rešenja – bilo da ne želite da po svaku cenu drugi vide vašu burmu ili vam ona smeta pri radu. Tako, recimo, možete da je nosite kao privezak na lančiću. Na ovaj način ćete se razlikovati od drugih parova i biti originalni. Zanimljivije je kada se ponekad eksperimentiše, pa čak i kada su ovakve stvari u pitanju. Takođe, vaša burma će ovako biti zaštićena od nekih vrsta potencijalnih hemijskih i mehaničkih oštećenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *