Da li se leti stanovi u Beogradu prodaju više?

Beograd polako, ali sigurno postaje metropola značajna pažnje. Višemilionski grad nudi širok spektar kulturnih, turističkih, poslovnih i životnih sadržaja. Svi putove vode u Beograd, pa je i potreba za ubrzanim širenjem. Godišnje “nikne” na stotine novih stambenih zgrada, obzirom da i potražnja raste. Prodaja stanova u Beogradu uslovljena je trendom razvoja grada, ponudom, ali i životnim konforom. 

Prodaja stanova u Beogradu

Potreba za stambenim prostorom lociranim u prestonici raste iz godine u godinu. Oni koji imaju stanove u Beogradu, često svoj kapital šire tako što ulažu u nove stanove koje kasnije rentiraju. Opet sa druge strane, oni koji žive u unutrašnjosti teže ka tome da ulažu u nekretnine u Beogradu. Trgovina stanovima u Beogradu svake godine raste. Praktično, potražnja je veća od ponude, a to uslovljava i porast cene. 

Kako kupiti dobar stan?

Prilikom kupovine stana potrebno je znati nekoliko osnovnih elemenata. Poželjno se raspitati zašto vlasnik prodaje stan. Zatim sledeći korak je provera dokumentacije. O uknjižbi željenog stana možete se informisati u Službi za katastar nepokretnosti. Uvid u službene knjige je obavezan, jer na taj način bićete sigurni da je stan legalan. Legalnost objekta dokazuju građevinska dozvola, upotrebna dozvola, ili rešenje o legalizaciji. Kada proverite da je dokumentacija stana dobra, ona možete gledati i druge finese. 

Lokacija stana

Bolja prodaja stanova u Beogradu zavisi od položaja. Stanovi na boljoj lokaciji lakše se prodaju, uz veću tržišnu cenu. Kada se određuje lokacija stana, uzima se u obzir udaljenost od objekata javne namene, kulturnih objekata, zelenih površina i stajališta javnog prevoza. Zatim uzima se u obzir ekspozicija stana, odnosno okrenutost ka određenoj stani sveta. Obavezno je vođenje računa da ne bude previse okrenut ka suncu, ali ni prema osojnoj strain. Prodaja stanova u Beogradu može biti uslovljena bukom i vribracijama, na šta kupac opet mora obratiti pažnju. 

Renoviranje

Prilikom prodaje stanova u Beogradu poželjno je obaviti renoviranje i na taj način povećati cenu kvadrata. Ako bi prodavac mogao, najbolje je obaviti renoviranje celog stana, ali biće dovoljno i određeni segmenti. Renoviranje se može obaviti u vidu gletovanja i krečenja zidova, promeni stolarije, promeni pločica i sanitarije u kupatilu ili već nešto sasvim drugo. Jedno je sigurno, dobro renoviran stan može značajno povećati cenu. 

Cena 

Potražnja diktira cenu stanova. Prodaja stanova u Beogradu biće uslovljena ponudom, potražnjom, lokacijom, kvadraturom, postojanjem lifta u stambenoj zgradi, postojanjem parkinga, postojanjem terase i sl. Napred navedeno, samo su neki od elemenata koji mogu diktirati cenu nekretnine. Prilikom prodaje stana, kupac bi trebalo da obrati pažnju na prethodne vlasnike, da li su redovno izmirivali porez, da li su solidarno učestvovali u akcijama sa ostalim stanarima i sl. Stanovi na nižim spratovima biće svakako vredniji u odnosu na one u suterenu ili pak na višim spratovima. Uticaj vlage, spoljašnji uticaji poput buke, kosi zidovi u potkrovlji, samo su neki od elemenata koji mogu drastično smanjiti cenu. 

Zaključak: iako je izuzetna potražnja, ipak prodaja stanova u Beogradu i nije tako jednostavna. Izuzetno je teško naći dobrog kupca, koji može odmah izdvojiti traženu sumu novca. Ali ipak, jedno je sigurno, inevesticija u stan u Beogradu je pun pogodak. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *