Da li se bol u leđima može prepisati savremenom načinu života čoveka?

 bol u ledjima

Skoro da nema čoveka kojeg bar u nekoj fazi svog života nije mučio neprijatan bol u leđima koji nakon nakon vremena nestane, a zatim se posle izvesnog vremenskog perioda opet vrati.

S obzirom na to koliko se način života promenio u odnosu na neko prošlo vreme, ne treba da nas iznenađuje ova činjenica. 

Ako se za trenutak okrenemo statistici, videćemo na primer da u uzorku od deset osoba, osmoro njih će vam reći da oseća bar neku vrstu bola u leđima. Što se tiče toga koja je starosna grupa više pogođena, tu nekog zapisanog pravila nema. Kako mlađa, tako i starija populacija može biti na meti ovog zdravstvenog problema koji se u stručnoj medicini još zove lumbago. 

Zbog čega uopšte dolazi do pojave lumbaga, tj. bola u leđima?

Kičmeni stub je deo fizionomije čoveka koji je konstantno pod opterećenjem bilo koji oblik fizičke aktivnosti da praktikuje. Ovde pre svega mislimo na nepravilno držanje koje direktno opterećuje mišiće i dovodi do neprijatnog bola u leđima. 

Tako na primer, nepravilno sedenje na poslu za kompjuterom može dovesti do trajnog deformiteta kičme koje može uticati na pojavu ozbiljnijeg zdravstvenog problema kičmenog stuba. 

Pored ovoga, čak i osobe koje u obavljanju svakodnevnih poslovnih obaveza stoje i pri tom svaki dan na isti način aktiviraju mišiće, takođe u nekom trenutku mogu osetiti bol u leđima. 

Da li su gojazne osobe više izložene nastanku lumbaga?

Odgovor je potvrdan. Osobe sa prekomernom kilažom su najčešće izložene bolovima u leđima s obzirom da telesna težina direktno utiče na pritisak slabinskog dela kičmenog stuba. Takve osobe se u većini slučajeva slabo kreću što utiče na slabljenje mišića. Poznato je da prilikom hodanja ne aktiviramo samo mišiće na nogama već takođe angažujemo i mišiće kičmenog stuba. 

Na koje se sve načine može odrediti bol u leđima?

Ako osoba već duže vreme oseća neku vrstu bola u leđima, kome bi trebala da se obrati? Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Da biste mogli da ustanovite odakle potiče bol tj. koji je njegov glavni uzročnik, moraćete da se konsultujete sa nekoliko specijalista. Lekar opšte prakse nakon kraćeg razgovora može vam dati uput za fizijatra, ortopeda, neurohirurga ili rengenologa. U zavisnosti od toga na šta se konkretno pacijent žali kao i kakvu vrstu bola oseća, zavisi na kakva će ispitivanja dalje ići. 

Bol u leđima može biti izazvan i nekom svakodnevnom aktivnošću. Sigurno ste čuli za neku osobu koja se ukočila tako što je podizala neki teži teret, ili je obavljala neki potpuno bezazlen posao poput peglanja, sadnje cveća, usisavanja i sl. Dakle, postoji zaista niz događaja koji mogu biti potencijalni uzročnici za nastanak bola u leđima. 

Kako se sve danas mogu lečiti bolovi u leđima?

Da bi se na ispravan način pristupilo ovom zdravstvenom problemu savremenog čoveka, nakon anamneze prepisuje se određena vrsta terapije. Danas se za otklanjanje bolova u leđima koriste različite metode otklanjanja bola a najefikasnije su pokazale terapije, poput kinezi terapije i terapije visokofrekventnim magnetom, koje primenjuju u fizoterapeutskom centru Fizionova iz Beograda. Obe su se pokazale veoma uspešnim u direktnom delovanju na bol u krstima i njegovom uklanjanju. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *