Da li je moguće zatrudneti odmah nakon mensturacije?

Verovatno ste se već susreli sa ovim pitanjem negde, jer je veoma često. Iz nekog razloga, veliki broj žena, posebno mlađih, ima uverenje da se nakon menstruacije ne može ostati u drugom stanju. Odgovor struka, kako kroz teoriju, tako i kroz praksu, jeste da je kod zdrave žene i zdravog muškarca, uz nezaštićen seksualni odnos, trudnoća moguća skoro u bilo kom trenutku menstrualnog ciklus. Pre menstruacije, tokom menstruacije, posle menstruacije. Iako je mnogima neverovatno, trudnoća može da se dogodi i u vreme krvarenja, pa se zato, kao i zbog povećane opasnosti od infekcija, seksualni odnosi u tim danima uvek savetuju uz zaštitu.


Proračuni ovakve vrste nikada nisu dobri, niti merodavni, bilo da želite da do trudnoće dođe ili da želite da je izbegnete. Uz kontraceptivna sredstva, prezervative, druga sredstva za sprečavanje trudnoće, najsigurnije je i izbeći je. Dok, s druge strane, ukoliko želite da ostanete u drugom stanju, potrebno je da se prate plodni dani i kada se dešava ovulacija.

Šta je ovulacija i kako se računa?

Ovulacija predstavlja period od najviše 24 časa u toku jednog menstrualnog ciklusa, kada su šanse da se trudnoća dogodi najviše. Ovulacija i plodni dani nisu isto, iako se tokom svih tih dana trudnoća može najlakše dogoditi.
Ovulacija predstavlja proces otpuštanja zrele jajne ćelije iz jajnika u jajovod, koja se otpušta upravo zbog oplodnje. U jajovodu ostaje od 12 do 24 sata, te ukoliko do začeća dođe, onda nastavlja svoj put kao oplođena jajna ćelija ka materici, dok se u suprotnom „spušta“ i izbacuje iz organizma, kada u stvari kreće novi ciklus i formiranje nove jajne ćelije u jajniku. Kod žena kod kojih menstrualni ciklus traje 28 dana, ovulacija se događa između trinaestog i petnaestog dana. Međutim, period ovulacije nije jedini tokom kojeg žena ostaje u drugom stanju, jer su tu i plodni dani.

Šta su plodni dani i kako se računaju?

Plodni dani obuhvataju period pre i posle ovulacije. Tačnije, kada su u pitanju plodni dani računanje se zasniva na tri do šest dana pre ovulacije, sve do najviše dva dana otprilike nakon ovulacije. Ali, kako tada dolazi do začeća?
Ukoliko dođe do nezaštićenih seksualnih odnosa, spermatozoidi ostaju i mogu preživeti čak do šest dana. Upravo taj njihov produženi vek delovanja čini da do trudnoće može doći pre početka ovulacije, kao i nakon nje. Što znači da je, otprilike, period od osam dana oko same ovulacije period kada su najveće šanse da do začeća i dođe. Upravo nepoznavanje ovakvih informacija, kao i poistovećivanje ovulacije i plodnih dana, dovodi da zabluda i zabuna, koje prouzrokuju da se dogode neplanirane trudnoće.
U uslovima redovnog menstrualnog ciklusa, plodni dani, kao i ovulacija, veoma lako se izračunavaju. Kada je ciklus neredovan, što je sve rčešći slučaj, onda je teže odrediti kada su plodni dani i kada se ovulacija tačno dešava. Zato je veoma bitno da uredno vodite dnevnik
svog menstrualnog ciklusa, pratite simptome i znakove koje vam telo šalje, posebno karlični deo i grudi, te da pored toga, koristite zaštitu ukoliko trudnoća nije nešto što ste planirali u ovom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *