Begonija – lako se uzgaja, a ne košta puno

Kada ste rešili da uredite svoju baštu i nabavili mnogo divnog cveća, od kog je jedna od najtraženijih vrsta – begonija, trebalo bi da znate gde da ih nabavite, po kojoj ceni i kako na najbolji način da ih negujete. Osnovno znamo – begonija dolazi iz tropskih krajeva, zato joj je potrebna toplota i sunce, a šta dalje…

Nega begonija

Da bi cvetovi vaše begonije bili raskošni i puni, trebalo bi da je izlažete suncu u rano jutro i kasno popodne. Dobro bi bilo da bude izložena suncu ukupno oko 12h (naročito kada je reč o sobnim begonijama). To važi za sve vrste. Ukoliko je reč o sobnoj biljci, morate povesti računa o tipu zemljišta, veličini saksije, kao i o količini zemlje u koju sadite begoniju. Zemljište treba da bude blago kisele pH vrednosti.

Saksija mora da obuhvati koren vaše biljke (zavisi koju vrstu begonije sadite), ali ne sme biti prevelika, jer ćete nju morati da napunite velikom količinom zemlje, koja se kasnije natapa velikom količinom vode i može da udavi koren vaše biljke. Sledeće na šta bi trebalo da obratite pažnju je temperatura, odnosno, sve begonije će se smrznuti na temperaturi ispod 10 stepeni. Zato bi je trebalo uzgajati u prostoru od oko najmanje 13 stepeni. Iz tog razloga morate da ih sadite i presađujete kada prođe hladno doba godine. Drenaža zemljišta za begonije bi trebalo da bude ujednačena i obogaćena dodatnim organskim materijama.

Savetuje se zalivanje biljke u korenu, kako bi listovi i cvetovi ostali suvi, da se ne bi ubuđali i obazrivo sa vodom, jer ako preterate koren može brzo da istruli. Begonije traže neutralno đubrivo, ne kiselo ili bazno. Pre sađenja biljku bi trebalo nađubriti sporo oslobađajućim granularnim đubrivom i taj proces ponoviti na svaka tri meseca. Kao zamenu za ovu vrstu đubriva možete koristiti vodoraspadivo đubrivo, ali se onda biljka mora đubriti jednom nedeljno. Većina vrsta begonija cveta od ranog leta, do prvih mrazeva. Već kad počne hladniji period, trebalo bi biljku uneti unutra i sa prvim toplim danima je ponovo izneti napolje (kada je reč o kućnoj dekoraciji). Što se tiče baštenskog cveća, ono će ostati zeleno tokom cele godine, samo mu je potrebno redovno orezivanje i uklanjanje požutelih listova.

Cene begonija

S obzirom na to koliko dugo može da traje i koliko lepote da nam donese, begoniju možemo smatrati vrlo jeftinom biljkom. Preporučljivo je kupovati je u renomiranim rasadnicima a cena begonija je raznolika. Vrste koje se najčešće mogu sresti na našem podneblju i na našem tržištu su: padajuća begonija – roze, žuta, crvenna (300 dinara), begonija belakonia – narandžasta i krem (300 dinara), begonija non stop – mix (višebojna), svetlo roze, crvena, žuta (300 dinara), begonija summer wings – crvena, roze, bela (300 dinara), begonija dragon ving – crvena (300 dinara), big begonija (300 dinara).

Sobne begonije su sličnih cena – žuta, narandžasta, crvena, bela, roze su po 350 dinara. Postoje i posebne vrste begonija koje se prodaju na komad i to tako što ide 10 u komadu. One se takođe razlikuju i po boji listova, a koštaju: begonija sa tamnim listovima – crvena, roze, bela, mix (500 dinara) i begonija sa zelenim listovima – mix, crvena, roze, bela (500 dinara).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *