Advokat za porodično pravo – nužno najbolji prijatel u najtežim situacijama

U vremenu u kome se živi brzo, u kome više ne znamo za strpljenje, skromnost i sramotu,  vreme u kome ne postoji jasno izgrađen sistem vrednosti, porodica je institucija koja najpre strada. Nije lako danas održati kvalitetne porodične odnose i gotovo svaki čovek je u nekom trenutku morao da se obrati advokatu za porodično pravo. Dve porodice – ona iz koje potičemo i ona koju stvaramo, su dva stuba svačijeg života, a vrlo je teško oba sačuvati. 

Brak više nije institucija

Statistika kaže da se mnogo veći broj brakova na godišnjem nivou prekine, nego li što se novih sklopi. Taj trend nije od skoro i već više od decenije ozbiljno uzima maha. Način života, navike, komunikacija, potrebe čoveka u 21. veku su se promenile u odnosu na, recimo, period od pre 30, 40 godina. Naši životi, frustracije, težnje i izneverena očekivanja se odražavaju na naše svakodnevne odnose, pa zato ne treba da čudi što se sada u nesagledivo većem procentu razvode parovi. Teško danas primenjujemo na međuljudske odnose sve ono čemu su nas roditelji učili! Baš zato je to vrlo osetljivo područje i vrlo klizav teren, na kome ne umemo i ne treba da igramo sami. 

Razvod braka, starateljstvo nad decom, alimentacija – ništa bez advokata za porodično pravo

Advokat za porodično pravo će umeti da vas posavetuje da li da zahtevate sporazumni razvod braka ili da podnesete tužbu. Zatim će vam reći kada i na koji način da je podnesete. To je vrlo bitno, naročito ako želite da vi dobijete starateljstvo nad decom.

Pored prekida braka, što je samo po sebi dovoljno bolno, advokat za porodično pravo će moći da vam sugeriše i objasni da li vi ispunjavate uslove koji su potrebni za dobijanje starateljstva nad detetom. Često supružnici, upravo oko dece ne mogu nikako da se dogovore, što je razumljivo. Čak i brakovi neretko „pucaju“ zbog razilaženja u vaspitanju i podizanju dece. Zato će advokat za porodično pravo moći da sagleda baš vašu situaciju i ubedi Sud da ste vi pravi staratelj za dete. Advokat za porodično pravo će umeti da sagleda pojedinosti koje se vama, u trenutku, mogu učiniti nevažnim kada je u pitanju starateljstvo nad decom. Formalno ili neformalno ćete sa svojim advokatom za porodično pravo razmotriti i na koji način planirate da se starate o maloletnom licu, pa vas može posavetovati i izvan čisto pravne sfere.

Ukoliko, pak, ne dobijete starateljstvo ili ga iz izvesnih razloga prepuštate svom bivšem bračnom partneru, alimentacija je nešto na šta morate računati. Advokat za porodično pravo će vas uputiti kako se „premerava“ visina alimentacije i usmeriće vas kako da dođete do razumne cifre kojja će zadovoljavati potrebe vašeg deteta, a neće premašivati vaše mogućnosti. Takođe će vam advokat za porodično pravo sugerisati kakve su vaše obaveze i dopuštenja spram bivšeg supružnika, kao i to do kada ste u obavezi da isplaćujete alimentaciju. 

Nasilje u porodici podrazumeva prisustvo advokata za porodično pravo

Jedan od glavnih razloga sve gorih podrodičnih odnosa u globalu jeste upravo nasilje. Nemojte se usuditi da bez advokata za porodično pravo sami pokušavate da izvojevate pravdu. Specifičnost situacije i osetljivost vas kao činioca može vas odvesti u potpuno krivi smer. Uopšteno gledano, jedan od načina da prestane nasilje u porodici jeste upravo angažovanje pravog advokata za porodično pravo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *