Adaptirana mlečna formula – rešenje kada dojenje nije moguće

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu, to svi znaju. Međutim, postoje neke situacije kada je potrebno uvesti adaptirano mleko, nekada samo u kombinaciji sa majčinim mlekom, a nekada kao jedini način ishrane bebe.

Jedno je sigurno, ne treba da se osećate loše ako iz nekog razloga ne možete da dojite vašu bebu. Danas postoje mlečne formule i one sadrže sve hranjive sastojke koje su potrebni vašoj bebi u prvim mesecima života.

U ovom tekstu se bavimo najčešćim situacijama u kojima se kombinuje mlečna formula sa dojenjem i razlozima zašto neke majke ne mogu uopšte da doje svoje bebe.

Adaptirano mleko kao dohrana

Majka nema dovoljno mleka

Razlozi mogu biti razni za nedostatak mleka, možda uprkos učestalom dojenju jednostavno niste uspeli uspostaviti laktaciju, jer je beba bila odvojena od vas u porodilištu više nego što je trebala, beba ima problem sa sisanjem ili neki postoji neki drugi razlog. Čak i kada je sve u redu, neke mame jednostavno nemaju dovoljno mleka za dojenje. Sigurni simptom da nemate dovoljno mleka je ako vaša beba ogladni ubrzo posle podoja.

Kada nije moguće izmlazavanje mleka

Neke  majke moraju da se vrate na posao i mučenje je stalno izmlazanje i ostavljanje zaliha mleka kod kuće. U takvim slučajevima treba razmisliti o uvođenju adaptiranog mleka a kada se vratite sa posla nastavite sa dojenjem, telo će se vrlo brzo privići na novi tempo i imaćete mleko za vašu bebu tačno u vreme kada se vratite kući sa posla, tj. više u jutarnjim i večernjim časovima a manje tokom dana.

Potreba za snom

Još je jedan razlog, za neke ozbiljan za uvođenje mlečne formule, zašto se to može reći. Neke mame se vrlo brzo priviknu na neprospavane noći ali za neke može napraviti veliki problem u normalnom funkcionisanju. Dojenje je vrlo naporan posao i neretko se neke mame suočavaju sa depresivnim stanjem. Ukoliko vaše mentalno zdravlje trpi zbog nedostatka sna onda je i za vas kao i za vašu bebu, bolje da uvedete dohranjivanje adaptiranim mlekom. Bebe imaju duže intervale sna ako se dohrane mlečnom formulom, jer se sporije vari od majčinog mleka, a samim tim i vi ćete imati priliku da se naspavate.

Adaptirano mleko kao osnovna hrana za bebe

Kada dojenje nije moguće

Navešćemo samo neke razloge i situacije u kojima žene nisu u mogućnosti da doje svoju decu. Mali procenat majki nema laktaciju i zbog toga ne mogu da doje svoju bebu. Neki od razloga za to mogu biti hipoplastične dojke, sindrom policističnih jajnika, hipotiroidizam, operacije dojki ili rak dojki. Ako postoji neki od ovih problema vašoj bebi treba da nađete odgovarajuće adaptirano mleko za bebe.

Zavisnost od opojnih droga

Droga nikako nije kompatibilna sa trudnoćom, roditeljstvom i dojenjem. Pored toga što je nelegalna, droga je štetna i za majku i za bebu, pa se u situacijama kada je majka korisnik opojnih droga često preporučuje da se bebama umesto majčinog mleka daje adaptirana formula.

Korišćenje određenih lekova

Neki lekovi su dozvoljeni dok majka doji jer nije dokazana štetnost po dete, dok sa druge strane postoje lekovi koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene poremećaje kod deteta i u slučaju da majka mora zbog svog zdravstvenog stanja uzimati takve lekove onda mora da prestane da doji i da nastavi hraniti svoju bebu mlečnom formulom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *