Čuvanje hrane u plastičnim ambalažama

Ukoliko želimo da sačuvamo višak pripremljene hrane ili da odložimo i sortiramo određene namirnice najčešće koristimo plastične posude.

Osnovne prednosti plastične ambalaže su njena niska cena, dugotrajnost i to što je ona veoma lagana po težini. Osim svega navedenog,  plastična ambalaža je izdržljiv materijal koji ne može da se slomi ili razbije, što ga čini veoma praktičnim za svakodnevnu upotrebu.

Šta sve čuvamo u plastičnim ambalažama?

Proizvodi od plastike koji se koriste u kuhinji su različitih oblika i veličina što nam daje mogućnost da u njima čuvamo različite namirnice. U manjim plastičnim posudama možemo da skladištimo sitnice kao što su začini za jela, a u većim čuvamo tečna i čvrsta jela,  kao što su supe, meso, kuvana jela, prehranbeni proizvodi, itd.

Čuvanje hrane u frižideru i zamrzivaču

Često nam frižider i zamrzivač deluju  pretrpano raznim namirnicama i dešava se da ne možemo da napravimo dovoljno mesta za sav sadržaj.  

Sortiranje i skladištenje hrane u plastičnim posudama rešava ovaj problem i frižider i zamrzivač će nam izgledati mnogo urednije i preglednije. Plastične posude su izrađene od materijala koji može da izdrži veoma niske temperature u zamrzivaču.  

Hrana za poneti u plastičnim kutijama

Pošaljite decu u školu sa njihovom omiljenom hranom. Jednostavno, plastična ambalaža dozvoljava da u nju spakujete hranu za poneti, od one tečne do komada mesa.  Plastična ambalaža je lagana za nošenje tako da neće opteretiti dečiju školsku torbu.

Ovo isto važi i za nas odrasle, jer uvek na posao možemo sa sobom da ponesemo skuvanu, domaću hranu.  Različite veličine i oblici plastične ambalaže dozvoljavaju da ponesemo veću ili manju količinu hrane koju želimo.

Postoji nekolko mehanizama za zatvaranje plastičnih kutija i najbolje je izabrati onaj koji najjače zatvara kutiju kako se sadržaj iz nje ne bi prosuo.

Sačuvajte hranu i uštedite novac

Plastična pakovanja za hranu  štite namirnice od spoljnih faktora i čuvaju njihovu svežinu i kvalitet. Plastično pakovanje štiti hranu od ulaska kiseonika, svetla, toplote. Takođe, ona štiti od vlage, mikroba, prašine.

Na ovaj način čuvana hrana utiče na to da se ona ne kvari brzo. Samim tim ne mora da se baca prekomerena količina hrane što, sa druge strane, utiče na uštedu novca.

Plastična ambalaža za rernu

Još jedna praktična osobina plastične ambalaže ja ta da hrana u njoj može da se zagreva u rerni. Ali, ne svaka, samo ona plastična posuda koja je od polipropilena.

Da biste znali o kojoj je plastici reč, pogledajte na dno posude. Ako je na dnu utisnuta oznaka PP znači da može da se zagreva. Hrana u ovakvoj plastičnoj kutiji trpi temperature i do 120 celzijusa.

Oprezno perite plastični ambalažu

Izbegnite da perete plastičnu ambalažu u mašini za pranje sudova zbog visoke temperature  koja može da utiče na isparavanje hemijskih supstanci.

Takođe, nije poželjno da  se plastična ambalaža pere abrazivnim sredstvima i grubim materijalima kako ne bi došlo do stvaranja ogrebotina i proreza na površini plastike. U nastalim prorezima mogu da se pojave bakterije.

Najbolje je prati plastičnu ambalažu mekim krpama i blagim sredstvima za čišćenje pod mlakom vodom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *