7 najupečatljivijih turističkih atrakcija na Kubi

Kuba je jedinstvena država koju morate posetiti ako vas zanimaju kultura, istorija i prelepe peščane plaže. Ovo ostrvo je posebno zanimljivo po svom otporu od američkog kolonijalizma, revoluciji, srčanim ljudima, toplim noćima uz neprekidno plesanje salse.

Predstavljamo vam sedam turističkih atrakcija Kube koje vam preporučujemo da posetite. Svaka od atrakcija sa liste predstavlja specifičan pogled na njihovo bogato kulturno nasleđe.

1)    Stari grad (La Habana Vieja)

Stari grad Havane je odličan pokazatelj istorije arhitekture Kube. Nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. U kompleksu se nalazi oko 3000 starih zgrada u stilu baroka i neoklasicizma. Šetnjom kroz ulice Stare Havane primetićete kako su neke kuće dosta oštećene i oronule, pa zbog toga pomalo gube svoj nekadašnji sjaj i raskoš.

Naravno, Kubancima nije u interesu da zapuste ovaj velelepni grad pa se vrši restauracija starih zgrada, što ih ponovo vraća u život.

Deo Starog grada koji uvek vrvi od turista jeste Katedralni trg, sa Katedralom svetog Kristobala (jednom od jedanaest katoličkih katedrala na celom ostrvu). Veoma je posećen i restoran u kome je često boravio i sam Hemingvej, Bodeguita del Medio.

Preporučujemo da obiđete i Plaza Vieja (Stari trg). Zgrada koja se tu najviše ističe jeste Casa del Conde Jaruco, sa upečatljivim i raznobojnim vitražem na prozorima koji se nalaze na prvom spratu.

2)    Trinidad

Trinidad je još jedan grad na Kubi koji je pod zaštitom UNESCO-a. Kaldrma i restaurirane zgrade koje se nalaze u samom centru grada pružaju osećaj kao da ste zalutali u doba kolonijalizma. Većina ovih zgrada je izgrađeno između XVII i XIX veka i imaju taj prepoznatljivi Kubanski šmek.

Trinidad je u prošlosti bio poznat kao industrijski centar odakle se izvozio šećer, ali je danas mahom okrenut ka turizmu. Pored Havane spada u najposećenije turističke gradove.

Pri poseti Trinidadu nezaobilazan je Trg Major, smešten u samom centru grada. Na istom trgu izgrađena je Crkva svetog Trojstva (Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad). Još neke od atrakcija su Crkva i manastir svetog Francisa sa upečatljivim zvonikom, kao i Muzej kolonijalne arhitekture.

Izgubite se u starim, ali očuvanim ulicama Trinidada, a ako biste malo više da se aktivirate, krenite ka istoku gde se nalaze stare fabrike za proizvodnju šećera. Na izlazu iz grada imaćete priliku da vidite plantaže šećerne trske, palme i planine.

3)    Varadero

Varadero je definitivno najpoznatije letovalište na Kubi, gde se nalazi polovina svih hotela i apartmana čitavog ostrva. Ovo letovalište je postalo jedno od najvećih turističkih atrakcija Kube zbog predivne peščane plaže koja se prostire na 17 kilometara i tirkizno-plavog mora kakvo možete videti samo na Karibima.

Letovalište je bilo popularno još tokom osamdesetih godina prošlog veka. A još ranije, 1920-ih godina ga je modernizovao američki biznismen Dipon sa izgradnjom mnogobrojnih raskošnih hotela, vila i kazina. Diponova vila je, stoga, danas nezaobilazna pri poseti ovom letovalištu.

Ono šta, takođe, ne smete propustiti u Varaderu jeste Prirodni park Punta Ikakos, prirodni rezervat sa dve pećine koje vredi obići. Ako želite da prošetate na malo mirnijem mestu obiđite i Park Hozuan (Parque Josone) koji ima malo jezero, bazen i nekoliko restorana. U slučaju da volite da ronite Varadero će vam se sigurno dopasti, jer u svojoj ponudi ima Podvodni park Kajo Piedra, gde možete videti olupine brodova, kao i raznovrsni morski svet koji ovde obitava.

4)    Barakoa

Jeste li znali da je Barakoa prva prestonica Kube, kao i prvo naselje na čitavom ostrvu? Osnovano je još davne 1511. godine, a njegova izgradnja je počela sa konstrukcijom prve crkve. Ovo je idealna destinacija ako želite da malo pobegnete od gužve i vreve Varadera i Havane.

Naselje Barakoa se nalazi na istočnoj strani ostrva. Potrebno je četiri sata vožnje autobusom iz Santijaga de Kube i dva sata avionom iz Havane da bi se do njega stiglo.

Iako Barakou krasi tipična kolonijalistička arhitektura i očuvana priroda, trenutno je srednje turistički posećena. Nalazi se na ovoj listi zato što zaista vredi da ga vidite ako hoćete bolje da upoznate istoriju ovog naroda.

Na ovom mestu se nalaze građevine koje potiču čak iz sedamnaestog veka. Na istočnoj strani smešteno je staro utvrđenje Matachin, koje je danas otvoreno za posetu turista i gde se nalaze muzeji. Na zapadu postoji još jedno utvrđenje, Fuerte La Punta sa restoranima. Treće utvrđenje je danas poznatije kao Hotel El Castillo.

Barakoa se može pohvaliti i prirodnim lepotama. Jedan od 20 najviših vodopada na svetu se nalazi u blizini ovog grada. U pitanju je vodopad Salto Fino, sa visinom od impresivnih 305 metara.

5)    Šetalište Malekon

Jedna od najlepših šetnji u Havani ćete definitivno doživeti na šetalištu Malekon. Ono je dugačko osam kilometara i prostire se duž obale Havane. Bistra voda sa jedne i klasična kubanska arhitektura sa druge strane su učinile ovo šetalište jednom od najpoznatijih turističkih atrakcija ostrva.

Tumaranjem pored mora steći ćete utisak da prolazite kroz istoriju Kube, što u neku ruku i jeste istina. Šetalište se prostire od Stare Havane do tvrđave Torreon dela Horrera, pa ćete imati priliku da vidite različite arhitektonske stilove. Duž šetališta nižu se stare kolonijalističke i neoklasicističke građevine, kao i modernije zgrade iz prošlog veka koje pripadaju art dekou i pseudomaurskom stilu.

Malekon je omiljeno mesto za fotografe, jer na ovom mestu možete bez poteškoća uslikati pastelne boje starih kuća i tirkizno more. Ako želite da napravite dobre fotografije preporučujemo da obiđete ovo šetalište u ranim jutarnjim satima, kada nema toliko gužve i kada nema previše svetlosti.

6)    Utvrđenje svetog Petra od stene, Santijago de Kuba

Utvrđenje svetog Petra od stene ili u originalu: Castillo de San Pedro de la Roca je još jedno istorijski važnno mesto koje se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine još od 1997. godine. Naime, ovo špansko utvrđenje je izgrađeno još u XVII veku.

Nalazi se u Santijago zalivu, oko deset kilometara jugozapadno od grada Santijago de Kuba, koji je drugi po veličini grad na ostrvu.

Početak izgradnje utvrđenja se vezuje za kraj XVI veka, ali je trebalo nekoliko decenija da se ona završi. Smešteno je na samoj litici sa razlogom, njegova svrha je bila da brani ostrvo od napada pirata, ali je istovremeno služila i kao zatvor.

Turistička ponuda utvrđenja se danas sastoji od muzeja koji govori o istoriji pirata i borbe kolonijalista sa njima. Ono što ovu grandioznu građevinu čini posebno aktraktivnom jeste i nezaboravan pogled na otvoreno more.

7)    Trg revolucije (Plaza de la Revolucion), Havana

Trg revolucije je definitivno najpoznatiji trg u Havani. Izuzetno je bitan za istoriju čitavog ostrva. Na ovom mestu je Fidel Kastro držao govore tokom dizanja Kubanske revolucije 1959. godine. Tada je tim govorima prisustvovalo i oko milion ljudi.

Na centru trga izgrađena je velika siva kula, visine od 109 metara, koju nikako nećete moći da zaobiđete ako se proštetate centrom Havane. Podignuta je u čast kubanskog nacionalnog heroja, književnika i političara Hozea Martija. Njegova statua je smeštena u podnožju kule.

Iza statue je ulaz u muzej Hozea Martija. Odatle se možete popeti na vrh kule odakle se vidi neverovatan pogled na Havanu. Iza memorijalne kule je Palata revolucije, takozvana, Predsednikova rezidencija koja i danas ima veliku političku važnost.

Sa druge strane trga je veličanstven portret Če Gevare koji krasi zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Kube. Portret je, kao i sam Če Gevara, postao jedan od simbola ove ostrvske države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *