5 važnih saveta o bezbednosti radijatora koje svi treba da znaju

Da li vam radijator curi ili ispušta neobične zvukove? Možda ste primetili znake rđe? U tom slučaju pozovite stručnjaka da to proveri što je pre moguće.

Danas su radijatori prisutni u većini domaćinstava. Ipak, većina vlasnika kuća retko obavlja bilo kakav posao održavanja. Neki ne proveravaju radijatore godinama ili čak decenijama. Ako se zloupotrebe ili se loše održavaju, ova grejna tela mogu postati opasna. Vaša deca ili kućni ljubimci mogu se na njih opeći ili u najgorem slučaju može da dođe do požara. Dobra vest je da se većina nesreća u velikoj meri može sprečiti. Sve što treba da uradite je da se pridržavate nekoliko osnovnih pravila koja se tiču sigurnosti radijatora. Evo pet osnovnih saveta koje treba razmotriti.

Proverite ventil radijatora

Pre nego što uključite radijatore, pogledajte ventil ili otvor za vazduh. Treba ga u potpunosti zategnuti. Ne pokušavajte da koristite ovaj deo za podešavanje toplote. Ako želite da podesite temperaturu direktno na radijatoru, koristite termostatski ventil.

Izbegavajte direktan kontakt sa nameštajem

Ne postavljajte sofu, fotelju i ostali nameštaj ispred radijatora. Ako to učinite, toplota ne može pravilno da cirkuliše. Pored toga, vaš nameštaj može da se pregreje, što može dovesti do povreda i potencijalne opasnosti od požara. Umesto toga, razmislite o upotrebi poklopca hladnjaka od drveta ili metala. Ova dodatna oprema je moderna i uklapa se u bilo koju sobu. Pored toga, možete birati između stotina stilova i veličina.

Proverite tehničku ispravnost radijatora!

Zavisno od toga gde živite, možda nećete koristiti grejač radijatora na struju tokom cele godine. Većina ljudi ga uključuje samo tokom hladnih zimskih meseci. Pre nego što počnete da koristite radijator, nakon duže pauze, iscedite radijatore i proverite njihovu tehničku ispravnost.

Budite oprezni sa električnim radijatorima!

Električni modeli nose veće rizike u poređenju sa radijatorima za centralno grejanje. Ako se njima ne upravlja pravilno, mogu postati vrući na dodir, a uz to mogu dovesti i do opasnosti od požara.

Da biste bili sigurni, postavite ih na ravnu, nezapaljivu površinu. Uvek ih isključite pri izlasku od kuće. Ne vešajte odeću ili obuću preko grejne jedinice i ne koristite produžni kabl.

Redovno održavanje je neophodno!

Bez obzira koju vrstu radijatora koristite, važno je da ih stručnjaci svake godine pregledaju kao kada servisirate bojler. Čak i ako vaši radijatori izgledaju sasvim u redu, možda će ipak zahtevati određene popravke. Profesionalac može proveriti da li ima znakova oštećenja i popraviti ga pre nego što dođe do većih kvarova, a pored toga vam može dati savet kako da u stanu bude toplije.

Neka sigurnost radijatora bude prioritet!

Ovi uređaji za grejanje su nam promenili život na bolje. Pritom, omogućavaju nam da ostanemo prijatni i topli kada je napolju hladno. Budući da su podložni habanju, neophodno je njihovo pravilno održavanje. Neka sigurnost radijatora bude prioritet u vašem domaćinstvu. Naučite svoju decu kako da ih bezbedno koriste i da ova grejna tela nisu za igru. Posebno podesite količinu toplote koju će radijatori emitovati, jer ako su prevrući, može doći do neželjenih problema. Takođe, ne precenjujte redovno servisiranje i održavaje ovih grejnih jedinica, jer se u našem narodu ne kaže slučajno bolje sprečiti nego lečiti.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *