5 razloga da novac uložite u parket

Jedna od najvećih dilema kada je reč o uređenju doma tiče se pitanja da li je bolje da uložite novac u kvalitetan parket ili je bolje da odaberete jeftiniju varijantu podne obloge odnosno laminat?

Pravi odgovor na ovu dilemu verovatno i ne postoji jer je krajnji izbor ipak na vama i zavisiće od vaših potreba, mogućnosti, ali i ukusa. Međutim, ako vam je važno da vaša investicija bude mudra i pre svega isplativa, evo zašto je parket, u odnosu na laminat, ipak bolji izbor za vaš dom i vas.

Parket je prirodan

Parket je u potpunosti izrađen od drveta i to onog jako kvalitetnog – hrast, bukva, jasen, orah, trešnja, pa i bambus. Sto posto prirodan sastav garantuje da sa njim nećete imati nikakvih zdravstvenih problema, a uz to ćete i svom domu obezbediti prijatnu, toplu atmosferu koju ste oduvek želeli. Laminat je pak izrađen od veštačkih materijala i u njegov sastav ulazi oko 80% drveta pa je kao takav on zapravo imitacija ove prirodne podne obloge. Naravno, laminat takođe može da bude antialergijski i bez štetnih materija, ali ako ste ipak ljubitelj svega što je prirodno onda je jasno da će u ovom duelu pobedu ipak odneti parket.

Estetika na nivou

Mnogima smeta to što je laminat imitacija drveta, mnogi to primećuju i mnogi izbegavaju laminat upravo zbog toga što ne izgleda prirodno. Iako ima varijacija u dizajnu i bojama, čini se da laminat ne može da zadovolji baš sve kriterijume osoba sa istančanim ukusom. Parket je zato zaista na visokom nivou kada je reč o estetici. Ujednačenog ili neujednačenog kolorita sa prepoznatljivim detaljima drveta i godova, parket izgleda prirodno i atraktivno, a kvalitetan parket znatno može da uveća vrednost doma i njegov izgled podigne na sasvim novi nivo. Uostalom, drveni parket se i smatra svojevrsnim luksuzom te sami razmislite da li želite da uložite novac u statusni simbol koji, ruku na srce, zaista izgleda odlično!

Zagarantovan kvalitet

Samim tim što je 100% prirodan, parket garantuje kvalitet. Uzmimo parket od hrastovog drveta kao primer – on je jedan od najpopularnijih na našim prostorima, ali i jedan od najizdržljivijih, najdugotrajnijih i najčvršćih. Naravno, kvalitet zavisi od vrste i klase parketa, ali ono što je sigurno jeste to da koji god da odaberete nećete pogrešiti. Parket je sinonim za kvalitet, iako ni laminat nije loš u tom pogledu. Ali, ovo nas dovodi do sledećeg kriterijuma…

Parket može da traje večno

Kvalitetan parket, kažu stručnjaci za podove, može da traje večno! Sa druge strane, koliko god bio kvalitetan, laminat posle desetak godina počinje da se oštećuje i haba. Takođe, ukoliko se čak i desi neko oštećenje ili jednostavno želite da osvežite njegov izgled, parket uvek iznova i iznova možete da brušite i lakirate, dok je bilo koja vrsta modifikacije u slučaju laminata nemoguća. Što će reći – ili zamena ili ništa. U tom smislu je ulaganje u parket mudro i dugoročno ulaganje koje se na duže staze svakako isplati.

Lako održavanje

Ovde moramo da priznamo – i parket i laminat su laki za održavanje. Ovo je jedna od prednosti koja je karakteristična za obe vrste podne obloge. I parket i laminat možete lako obrisati metlom, usisati ili prebrisati dobro oceđenom krpom koju prethodno možete potopiti u neko blago sredstvo za čišćenje podova. Izbegavajte jake hemikalije i mnogo vode i dugo ćete uživati u svom negovanom i blistavom podu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *