5 potpuno prirodnih načina da pobedite depresiju

Iako je i dalje tabu tema, depresija je svuda oko nas i sasvim sigurno predstavlja jednu od najčešćih bolesti savremenog doba. A da li ste znali da je depresija ujedno i jedina smrtonosna bolest u psihijatriji, jer čak 15% depresivnih osoba počini samoubistvo? Ovo je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih je ovoj bolesti potrebno pristupiti pažljivo i ozbiljno, a sve u zavisnosti od same vrste depresije, odnosno, da li je reč o blagoj, umerenoj ili velikoj depresiji.

Svakako, one blaže oblike možete da izlečite i sami, a mi vam u nastavku otkrivamo pet potpuno prirodnih i proverenih načina da se izborite sa osećanjem gubitka interesovanja, volje i energije i dugotrajnog i jakog umora koji karakterišu depresivno stanje.

Dovoljno spavajte

Dobar, kvalitetan san i depresija čine začarani krug iz kojeg nema izlaza. Zašto? Kada ne spavate dovoljno, u vama se budi depresivno raspoloženje, a ako pak patite od depresije, onda će vaš san sigurno biti poremećen. Vidite? Nema izlaza! Ovakva „dešavanja“ mogu trajati danima, nedljama, pa čak i mesecima, a što prolazi više vremena to ć vaše psihičko stanje biti gore. Dakle, jako je važno da se dobro naspavate, po cenu bilo čega. To koliko sati sna vam je potrebno zavisi od vašeg životnog stila, ali negde je prosek sedam do osam sati sna u kontinuitetu. Ako vas obaveze sprečavaju da se naspavate „kao čovek“ svakog dana, obavezno to nadoknadite sledećeg! Kvalitetan san je jedan od ključnih uslova za zdrav i srećan život. 

Vežbajte

Nije tajna da je i fizička aktivnost, makar i ona umerena, ključna za zdravo telo, ali i zdrav duh. Mnogo je istraživanja koja su pokazala da je fizička aktivnost čak i bolji lek za depresiju od medikamenata, pa svakako treba pokušati i sa ovim. Ono što je sigurno jeste da ćete se mnogo bolje osećati nakon vežbanja jer ćete izbaciti negativnu energiju iz sebe, a podstaći ćete i lučenje hormona sreće. Dakle, uz redovnu, laganu vežbu poput džogiranja ili aerobika, depresija zaista ima slabe šanse!

Meditirajte

Meditacija je definitivno najbolji i najučinkovitiji prirodni lek protiv depresije, čak i više nego fizička aktivnost, iako su „tu negde“ po rezultatima. Meditacijom učite da se opuštate, u misli primate samo pozitivne emocije, a stvarate otpornost prema negativnim i „crnim“ mislima. Ono što je zanimljivo jeste da vam nisu potrebni sati i sati meditacije da biste pobedili depresiju, već je dovoljno da meditirate 15 minuta dnevno da biste ostvarili sjajne rezultate za samo osam nedelja.

Radite ono što volite

Kao što smo već naglasili, depresija u vama budi nezaiteresovanost, gubitak volje i konstantni umor. Vama nije ni do čega, a što je najgore, brzo i lako se navikavate na takvo raspoloženje. Budući da sve polazi iz naše glave, morate „preseći“ i sami rešiti da živite ispunjen život sa strašću, a sve što je potrebno da uradite je da pronađete tu strast. Da li će to biti umetnost, sport ili nešto treće, otkrijte to i neka vas vaša strast „vozi“ i inspiriše iz dana u dan. Depresija će postati prošlost jer ste ponovo pronašli smisao.

Pazite na nivo šećera u krvi

Verovali ili ne, pad šećera i te kako utiče ne samo na razvoj depresije već i na psihičko i fizičko zdravlje generalno. Naravno, ni visok šećer nije dobra opcija pa je važno da dovoljno pažnje posvetite kreiranju svoje dnevne ishrane. Ugljene hidrate pametno rasporedite po obrocima, unosite dovoljno vlakana, ali i masti i proteina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *