4 saveta kako da učinite sebe srećnom osobom

Šta je sreća za vas? Sreća nema svoju definiciju, jer je sreća krajnje individualna stvar. Svako sreću pronalazi u drugim stvarima, malim ili onim malo većim.

I to opet zavisi od osobe do osobe i kako se definišu male i velike stvari. Za početak treba da definišete šta je za vas sreća. Dakle, da li je za vas sreća kada osećate unutrašnji mir, kada ste rasterećeni, kada nema one napetosti i knedle u grlu, da li je za vas sreća ushićenje, konsantno dobro raspoloženje i slično. Jednu stvar treba da znate – ne možete biti hiperaktivno srećni 24/7. Svako ima svoje tužne momente i to je sasvim u redu, ali to ne znači da ne treba da se bavimo našom srećom. Evo nekoliko saveta kako da budete srećni:

1 – Ne forsirajte se i ne pravite se da ste srećni onda kada niste

Kada otvorimo društvene mreže – svi su srećni, svi uživaju u životu i svima je lepo. Pa da li je baš tako? To je samo trend, koji se nameće nama „običnim“ ljudima, zbog kojeg se osećemo još više nesrećno i potišteno, upravo zbog toga što mi u datom trenutku i nismo srećni. A onda se pitamo eto kako je neko tako raspoložen i radi sve što poželi, dok ja sedim kući i ništa mi ne ide od ruke. Samo se setite činjenice da i vi na internetu možete stalno da budete osoba koja je srećna, odnosno da ostavljate takvu sliku. Važna je realnost i zato nemojte da forsirate sebe da budete srećni i nemojte da mučite sebe, već budite nežni prema sebi i razumite sebe kada ste tužni, a onda ćete u momentima dobrog raspoloženja biti još srećniji. 

2- Vežbanje i fizička aktivnost podstiču lučenje hormona sreće

Opšte je poznato da vežbanje i bilo koji oblik fizičke aktivnosti luče hormon sreće. Odaberite onu fizičku aktivnost koja vam odgovara. Da li će to biti teretana, da li će to biti pilates, fintes, tae bo, boks, biciklizam, trčanje, vožnja rolera, neki konkretan sport, sasvim je svejedno. Samo je važno da to vama odgovara i da se vi u tome pronalazite i da vam to prija. Već posle prvog treninga osetićete se bolje,a samo vam savetujemo da održite kontinuitet, jer će vam to svakako prijati. 

Prvi korak može da bude malo više pešačenja, možda na putu do posla ili od posla. Prošetajte se ujutru do posla ili siđite koju stanicu ranije, bićete mnogo bolje raspoloženi tokom celog dana. Drugi korak može biti postepena zamena automobila biciklom, makar za kratke, lokalne destinacije i odlazak do obližnje radnje. Sve popularnije su sklopive bicikle, koje se koriste kao dopunsko prevozno sredstvo, a brzo i lako se klapaju i smeštaju u gepek ili torbu, koju možete da unesete u autobus.

3 – Posvetite se vašem omiljenom hobiju

Ono dete u nama željno je jednostavnih stvari. Ono dete u nama želi da se igra uvek i svuda. Ako ga zanemarite i ućutkate, onda će vam ono poslati poruke u vidu lošeg raspoloženja, osećaja da ne možete ništa da uradite, beznađa, depresije i slično. Dakle, pitajte vaše unutrašnje dete čega želi da se igra, a pre svega se ovde misli na određenu vrstu hobija. Da li volite da svirate neki instrument, da li volite da pravite neke kreativne stvari, da li vas ispunjava spremanja kolača, da li pišete pesme? Šta u vama budi osećaj uzbuđenosti? Posvetite se tom osećaju i uživaje u vremenu provedenom sa detetom u sebi. 

4 – Družite se sa ljudima koji vas zasmejavaju

Druženje je veoma važno. Takođe, važno je da pronađete osobe koje vam prijaju. Sa tim osobama možemo da se šalimo i kada su najobziljnije teme u pitanju. Neki naš problem u našoj glavi može da izgleda ogromno, ali kada ga predočimo drugu, drugarici ili nekoj drugoj bliskoj osobi, parnteru, deci – problem sasvim može da promeni oblik. Zato je važno biti okružen ljudima sa dobrom energijom, odnosno onom energijom koja nama prija. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *