4 razloga zašto je dobro u dvorištu imati ruže penjačice

Ako već želite da gajite ruže u vašem dvorištu ili na vašoj terasi, onda pre svega treba dobro da razmislite koju ćete vrstu ruža uzeti. Jedna od najpopularnijih vrsta ruža jesu ruže penjačice. I postoji mnogo razloga za to.

Neko se pre svega odlučuje za ove ruže, jer ovde nakon sadnje nema mnogo posla. Na vama je da ih prve tri godine samo usmeravate, tačnije da ih na samom početku usmerite da rastu gde želite, jer im kasnije zbog teško savitljivih grana ne možete menjati smer. Tek od četvrte godine kreće orezivanje ovih ruža, a do tada ih samo gledate kako rastu i kako menjaju na bolje izgled vašeg dvorišta, terase ili balkona. Elem, mi smo otišli u rasadnik Floraespres u Beogradu i iz prve ruke saznali sve o prednostima ruža penjačica. Naime, postoji nekoliko dobrih razloga da izaberete baš ovu vrstu ruža.

ras

Klasična dekoracija dvorišta

Vaše dvorište možete dekorisati bilo kojim cvećem. Ipak, ruže su zaista posebne. Njihovoj lepoti retko ko može odoleti. One su grandiozne, jednostavne, klasične, a opet neverovatne i savršene. Dvorište sa njima izgleda sasvim drugačije, ne može da se poredi ni sa čim. Od svog dvorišta ili balkola ili terase možete da napravite bajku, magiju, možete da napravite ambijent u kojem ćete uživati i koji će vam i te kako prijati. Dakle ruže penjačice se uzimaju kako bi bile najbolja moguća dekoracija. Takođe one mogu da budu i dekoracija za neki predmet u dvorištu. Na primer, ako želite da se malo poigrate sa stilovima, onda možete da ih zasadite pored stare bicikle i još nekih predmeta i onda da na taj način zaista doprinesete da vaše dvorište izgleda jedinstveno.

Sakrivanje starih, napuklih i oronulih zidova

Pored toga što služe da budu lepe i da ulepšaju svaki prostor, ruže penjačice se uzgajaju jer su korisne. Naime, kada imate neki zid na kući koji je napukao, koji ne može da se sanira ili jednostavno sada niste u mogućnosti da ga sanirate, onda je dobra stvar da baš na tom mestu zasadite ruže penjačice. Kroz nekoliko godina, one će prekriti u potpunosti taj zid i jednostavno neće biti potrebe za popravkom. Sa druge strane ta strana zida će na kraju i biti najbolja.

Živa ograda od ruža penjačica

Ovo je takođe još jedno fenomenalno rešenje. Dakle, živa ograda od ruža penjačica, možete i da zamislite, izgleda savršeno. Možete ih zasaditi uz prethodno posađenu živu ogradu, kako bi samo bile dodatna dekoracija, a možete ih zasaditi i u nekom drugom delu kuće koji vam odgovara. Važno je da znate da ruže penjačice rastu od 3 do 8 metara i da treba da ih sadite na razmaku od jednog do dva metra, a sada se obično na jesen. Veličanstvenost koju predstavljaju ruže ne može ništa zameniti.

Čaj od ruže

Ako niste znali evo još jednog interesantnog podatka. Ruže mogu da nam pomognu i da doprinesemo našoj unutrašnjoj lepoti, tačnije zdravlju našeg organizma. Naime, čaj od latica ruže je jako dobar kada imate glavobolje i vrtoglavice, kada imate nesvestice i takođe je odličan za čišćenje krvi. Tako da – ukoliko se odlučite da zasadite ruže, to će zapravo biti jedna od najlepših odluka koju ste doneli u poslednje vreme, a kroz nekoliko godina shvatićete i zašto.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *